Hírek

2009.01.22. 15:46

Megmentenék térségünket a nagy nyugati bankok

„Ötven évig harcoltunk azért, hogy ezek az országok kikerüljenek a kommunizmusból. Most pedig, amikor dúl a válság, nem hagyhatjuk őket magukra” – indokolta a Financial Times neves brit pénzügyi lapnak Herbert Stepic, az osztrák Raiffeisen vezérigazgatója, hogy miért erkölcsi kötelessége az uniónak megsegítenie a kelet-közép-európai térség országait.

M. S.

A lap értesülései szerint a Raiffeisen és nyolc banktársa (köztük az Erste és az Unicredit) intenzív lobbizásba kezdett Brüsszelben azért, hogy a kelet-közép-európai régió országai – az euróövezet tagjaihoz hasonlóan – részesülhessenek a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartását szolgáló támogatásokban.

Egyelőre mind az unió, mind az Európai Központi Bank azon az állásponton van, hogy csak az eurót használó országokat kell megsegíteni. Így az eurózónán kívüli országok nem kaphatnak azokból a pénzekből, amelyek a banki hitelezés újraindulását, az adósokra rakódó terhek csökkenését, egyáltalán: a pénzügyi rendszer stabilitását segítik. A kilenc bank viszont úgy látja: a kelet-közép-európai pénzügyi szektorban is nagyon nagy a baj, és ha az uniós intézmények nem nyúlnak a térség hóna alá, sorozatos bankbedőlések, pánik és összeomlás lehet az eredmény.

Németország is dupláz

Újabb bankmentő csomagon dolgozik a német kormány – értesült a Handelsblatt. Az üzleti újság úgy tudja: a német állam 300-400 milliárd eurónyi problémás pénzügyi eszközt (például bedőlt hitelt) venne át a pénzintézetektől. A német parlament tavaly októberben 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadott el, ám ez nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a bankok állapotán javítson. Az elmúlt napokban Franciaország és Nagy-Britannia is bejelentett egy második bankmentő csomagot.

M. S. Németország is dupláz Újabb bankmentő csomagon dolgozik a német kormány – értesült a Handelsblatt. Az üzleti újság úgy tudja: a német állam 300-400 milliárd eurónyi problémás pénzügyi eszközt (például bedőlt hitelt) venne át a pénzintézetektől. A német parlament tavaly októberben 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadott el, ám ez nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a bankok állapotán javítson. Az elmúlt napokban Franciaország és Nagy-Britannia is bejelentett egy második bankmentő csomagot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!