Hírek

2009.01.03. 19:31

Megkezdte a szárazföldi támadást az izraeli hadsereg

Izraeli katonák behatoltak a Gázai övezet területére – közölte szombat este az izraeli hadsereg szóvivője. Hozzátette: a bevonuló alakulatok megszállnak néhány olyan körzetet, ahonnan palesztin fegyveresek rakétákat szoktak kilőni izraeli területre.

Europress

Ez az első eset az offenzíva december 27-i kezdete óta, hogy a zsidó állam hadserege szárazföldön behatolt gázai területre. Eddig kizárólag légicsapásokat mértek a palesztin területre. A londoni The Times értesülése szerint harckocsi-támogatással akarják felszámolni a Hamász katonai szárnyát Gázában. Robert Serry, az ENSZ közel-keleti összekötője szerint ez a lépés még inkább elmélyítheti a konfliktust, ezért mindent meg kell tenni hogy ezt elkerülhessék.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Szombaton már az izraeli nehéztüzérséget is bevetették. FOTÓ: AFP
[/caption]Ugyanakkor a légicsapások is folytatódnak. A BBC jelentése szerint szombaton délután bombatalálat ért egy mecsetet, ahol tizenhárman meghaltak. Az egy hete indított izraeli offenzíva során a légierő már több mecsetet is rommá lőtt. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász radikális palesztin szervezet mecseteket, iskolákat és kórházakat használ fegyverraktárnak és rakéták indításához, ezért kénytelenek ezeket a célpontokat is támadni.

A Hamász a veszteségek ellenére is hajthatatlannak mutatkozik az Izrael elleni harcban. Pedig a hírek szerint a Hamász két magas rangú vezetője is életét vesztette, Abu Zakaria al-Dzsamál egy légicsapás során, Nizár Rajján egy rakétatámadásban halt meg. Háled Mesál, a radikális iszlamista palesztin szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője szombati nyilatkozatában hangsúlyozta: nem kapitulálnak Izrael előtt, „az ellenállás kitűnően szervezett, a veszteségek csekélyek”.

Az egészségügyi hatóságok szerint az eddigi hadműveletek során legalább 437 ember vesztette életét – köztük több gyerek –, és további 2300-an sérültek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!