Hírek

2009.01.03. 13:07

Még mindig nem elég nagy a nyomás

Még mindig határérték alatti az Ukrajna felől érkező orosz gáz nyomása, de az érték folyamatosan emelkedik. Ezt Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. igazgatója mondta az MR1-Kossuth Rádiónak.

Magyar Rádió / Nemes Gábor (Moszkva), Suri Szilvia

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Mit mutat a nyomásmérő Vecsésen? FOTÓ: AFP
[/caption]Ha nem elegendő a nyomás, akkor technológiailag nem lehet működtetni a csővezetékrendszert, és fennakadások lehetnek – így a szakember. A nyomás pénteki értéke a kritikus határon volt, de szombat délre már 45 bar-ra emelkedett. A szerződés szerint 48 bar körüli nyomás a megfelelő.

Lopja-e Ukrajna a gázt az Európába menő csőből? A Naftogaz ukrán energiamonopólium elnöke szerint ők mindent továbbítanak, csak kevesebbet kapnak az oroszoktól. Korábban viszont azzal magyarázta a hiányt, hogy technikai okokból kénytelenek a nyomást csökkenteni, ha az ő vezetékük üres. Mindenesetre akkor már logikusabbnak tűnik a Gazprom változata, nevezetesen, hogy az orosz határon a szokásosnál nagyobb mennyiséget nyomnak a vezetékbe. Ha a másik végén kevesebb jön ki, akkor az Ukrajnában tűnik el.

Az ukránok egyébként egyelőre láthatóan nem sietnek, tárgyalódelegációjukat eddig hiába várták Moszkvában. A két fél csak faxon és a médián keresztül érintkezik egymással, miközben Moszkva lázasan igyekszik valamilyen megoldást találni. Rövid távon az európaiakat kéri, hogy gyakoroljanak nyomást Kijevre és kényszerítsék ki, hogy az ukránok teljesítsék a szerződésekben foglalt tranzitkötelezettségeiket. Hosszabb távon pedig az Ukrajnát megkerülő földgázvezetékek megépítését szorgalmazzák függetlenül a világválság következtében előállt finanszírozási helyzettől.

A gázkonfliktus kapcsán egyébként most megszólalt az ukrán ellenzék, a Régiók Pártja is, és azzal vádolta meg Juscsenko elnököt és Timosenko miniszterelnököt, hogy energetikai katasztrófába sodorják az országot. A kormányzat bel- és külpolitikája Ukrajna nemzetbiztonságát veszélyezteti, és teljesen elveszítjük nemzetközi tekintélyünket is – olvasható az ukrán ellenzéki párt nyilatkozatában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!