Hírek

2009.01.09. 18:18

Már munkában az uniós gázleolvasók

Kijevbe érkezett az Európai Unió megfigyelőinek első 17 fős csoportja. A Gazprom szerint azonnal újraindítják a gázszállítást Európába, amint aláírták a megfigyelőkről szóló megállapodást. Magyarországon ugyan nő a fogyasztás, de lesz elég gáz, és pénteken is segítettünk Szerbiának.

Vég Márton

Már uniós ellenőrök figyelik Kijevben, hogy mennyi gáz áramlik Oroszországból az ukrajnai tranzitvezetékekbe, és mennyi megy tovább Európa felé. Ez nagy előrelépés azok után, hogy csütörtökön este Brüsszelben nem sikerült egyezségre jutni az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz képviselőivel.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Már uniós ellenőrök figyelik Kijevben, hogy mennyi gáz áramlik Oroszországból
[/caption]

Az éjszaka folyamán azonban telefonon folytatódtak a megbeszélések: José Manuel Barroso bizottsági elnök Viktor Juscsenko ukrán elnökkel tárgyalt. Ezután jött létre a megállapodás arról, hogy uniós ellenőrök vizsgálhatják az orosz-ukrán vezetékrendszer kritikus pontjai. Bár hivatalos kötelezettségvállalást az oroszok még nem tettek arra nézve, hogy mikor érkezhet újra orosz gáz az EU-ba, de várhatóan mintegy három nap múlva kaphat Európa orosz gázt. Az oroszoknak saját állításuk szerint 30 órára, az ukránoknak kevesebb mint 36 órára van szükségük a technikai feltételek teljesítéséhez.

„Ukrajna elfogadta, hogy az Oroszországból Európába exportált gáz ukrajnai tranzitját ellenőrző bizottságban jelen legyenek a Gazprom szakemberei is” – jelentette be Alekszej Miller. A Gazprom vezérigazgatója szerint Kijev az Európai Unió masszív nyomásának engedett, amikor elfogadta a sokoldalú nemzetközi bizottság létrehozására és összetételére vonatkozó javaslatot.

Miller megismételte: amint aláírták az erről szóló dokumentumot és a megfigyelők megkezdik munkájukat az oroszországi és ukrajnai mérőállomásokon, lehetővé válik a gáz újbóli elindítása. Az utolsó akadályok elhárítása érdekében Kijevbe utazott Mirek Topolanek cseh miniszterelnök, az Európai Unió soros elnöke, akinek célja, hogy véglegesítse a megállapodást az európai megfigyelők kiküldéséről.

„Pénteken az országos gázfogyasztás 64-66 millió köbméter volt, az igények kielégítésére a források rendelkezésre állnak” – mondta Molnár Csaba. Az energiaügyi miniszter hozzátette: Szerbiának pénteken is szállít 2 millió köbméter gázt Magyarország. Egyúttal mindenkit takarékosságra kért, mivel a gázrendszer, a szállítás, a tárolók és a hazai kitermelés csúcskapacitáson működik.

„A segítség, amelyet Magyarország ad a gázhiányban szenvedő Szerbiának, Európa szolidaritását tanúsítja” – mondott köszönetet pénteken Borisz Tadics szerb államfő. A kölcsönbe kapott mennyiség elegendő lesz ahhoz, hogy fűteni tudják a távfűtésre kapcsolt mintegy 130 ezer lakást, s még az üzleti fogyasztóknak is jut belőle. Közben a magyar „diplomáciai” offenzíva újabb szakaszába lépett: elsőként az unióban az EMFESZ Kft., Magyarország második legnagyobb gázimportőre beperelte az ukrán Naftogazt a gázszállítás elmaradása miatt.

Így a hétfői magyar-ukrán államfői találkozó vélhetően még ridegebb hangulatú lesz. Sólyom László köztársasági elnök azonban felkészülten várja Nyíregyházára Viktor Juscsenko ukrán államfőt, mert tegnap hivatalában fogadta Molnár Csaba energiaügyi minisztert, aki remélhetőleg részletesen tájékoztatta az orosz-ukrán gázszállítási vita állásáról és Magyarországot érintő hatásairól.

Gázszünet lesz hétfőtől több középiskolában

Közben azon vitatkozik a megyei önkormányzatok szövetsége (MÖOSZ) és az oktatási tárca, hogy a közoktatási törvény értelmében el lehet-e rendelni iskolaszünetet a gázhelyzet és a hideg miatt. Csak a megyék felében lesz hétfőtől hosszabb-rövidebb ideig tanítási szünet a megyei önkormányzatok által fenntartott középiskolákban: Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Fejér, Győr-Moson- Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megye csatlakozott minimum egy intézménnyel a fideszes vezetésű MÖOSZ kezdeményezéséhez. Az oktatási minisztérium szerint azonban jelenleg nincs olyan helyzet, ami indokolná a szünetet.

„A közoktatási törvény alapján az iskola igazgatója rendelhet el rendkívüli tanítási szünetet, de egyeztetni kell az intézmény fenntartójával és figyelembe kell venni az oktatási tárca ajánlását is” – mondta lapunknak Untener János, a kazincbarcika Irinyi János Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat által fenntartott intézményben a tantestület úgy döntött, hogy hétfőn nem lesz tanítási szünet. Az iskola a városi távfűtési rendszerhez csatlakozik és technikailag nem megoldható, hogy leváljanak a rendszerről, és így takarékoskodni tudjanak. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete úgy véli, hogy az önkormányzatoknak nem az iskolák fűtésén kell spórolniuk; a szervezet álláspontja szerint a szülők előzetes megkérdezése nélkül nem lehet tanítási szünetet elrendelni az oktatási intézményekben. A Fidesz szerint pedig ismét bebizonyosodott, hogy ha az ellenzéki önkormányzatok segítő kezet nyújtanak a kormánynak, akkor azt „csúnya mozdulattal” elüti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!