Hírek

2009.01.23. 10:58

Már az Antarktisz is?

Rossz hírt közölt a Nature című tudományos folyóirat. Egy amerikai kutatás szerint az Antarktisz – mely eddig ellenállni látszott a klímaváltozásnak – is melegszik.

BAMA

Az eddig napvilágot látott tanulmányok egytől-egyig azt mutatták, hogy az Antarktisz - a Föld többi részével ellentétben - nem melegedett, hanem éppenséggel alacsonyabb hőmérsékleteket mértek a területén az utóbbi években – idézi a hirado.hu a Nature folyóiratot. A legfrissebb tanulmány azonban műholdas adatokkal egészítette ki az eddig ismerteket, és megállapította, hogy a többi kontinenshez hasonlóan az Antarktisz is melegszik.

Shindell, a NASA munkatársa (a tanulmány egyik szerzője) szerint a hatások kisebb része a természetes változékonyságból adódhat, ám másik hányada az üvegházhatású gázok befolyásával függ össze. A hatalmas kontinensen mindössze maroknyi megfigyelőállomás működik, ezért szükségesek a kutatók szerint műholdas adatok és matematikai képletek is a teljesebb kép kialakításához. A kutatás szerint 1957 óta a teljes kontinens átlaghőmérséklete mintegy fél Celsius fokkal emelkedett, ezen belül az egyébként is melegebb Nyugat-Antarktisz kétszer gyorsabban, de a keleti rész átlaghőmérséklete is enyhe növekedést mutat ötven év távlatában - közölte a tanulmány vezetője, Eric Steig, a Washington Egyetem munkatársa.

A tanulmányt olvasó szakemberek szkeptikusak az eredményeket illetően, elsősorban arra hivatkonak, hogy nehéz adatokat gyártani ott, ahol nincs, illetve arra, hogy a kapott adatokból kissé túlzó következtetéseket vontak le az elemzés készítői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!