Hírek

2009.01.08. 13:55

Lehet sportolni a Balaton jegén

Van, ahol már sportolásra alkalmas a Balaton jege, a tó jégfelülete azonban nem homogén, ezért mindenütt ellenőrizni kell, hogy biztonságos-e rámenni - mondta Nagy Jenő, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője csütörtökön az MTI-nek.

BAMA

Csak a 12 centiméternél vastagabb jég alkalmas arra, hogy az embereket csoportosan is elbírja - hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint az elmúlt napokban már sokan tartózkodtak a jégen, de eddig senkit nem bírságoltak meg emiatt, és nem indítottak szabálysértési eljárást sem ezért.

Mint elmondta, továbbra is a meggyőzés az elsődleges eszközük arra, hogy jobb belátásra bírják az önmagukat veszélyeztetőket, illetve a szabálytalankodókat. Ha a jég nem olvad, nem mozog és kellően szilárd, akkor mindenki saját felelősségre tartózkodhat rajta ott, ahol ezt nem tiltja a jogszabály. A vonatkozó 2001-es minisztériumi rendelet értelében a tilalom a kikötők jegére vonatkozik, továbbá rossz látási viszonyok közt, járművel tilos a jégre menni.

Nagy Jenő kitért arra, hogy eddig csak Balatonfüred önkormányzata kért közreműködést a vízi rendészettől hivatalos jégpálya kijelöléséhez, de ez nem kötelező; vélhetően más balatoni településeken is készülnek ellenőrzött jégpályák kijelölésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!