Hírek

2009.01.28. 16:48

Leépítés országszerte – kevesebbet kapnak a suzukisok

Egészen biztosan csökken az esztergomi Suzuki-gyár megmaradt dolgozóinak a keresete az idén – közölte szerdán az autógyártó cég. Az alapbérek ugyan változatlanok maradnak, ám pótlékból jóval kevesebb jut majd az alkalmazottaknak annak következtében, hogy megszűnik az éjszakai műszak és a szombati munka is.

M. S.

Korábban hetente hat napon át, napi három műszakban termeltek az üzemben, most már csak heti öt napon folyik a munka, ráadásul csak napi két műszakban. Az ok: a megrendelések várható visszaesése miatt a tavalyi 280 ezer után az idén csak 200-210 ezer gépkocsi fog legördülni a gyár futószalagjairól.

Felszámolják a Malévot?

Felszámolási eljárást kezdeményez a Malév ellen az Airport Security Kft., ha nem jut pénzéhez még a héten. Az orosz kézben lévő légitársaság repülőgépeit, objektumait őrző cég azt mondja, hogy a Malévnak 200 millió forintos lejárt tartozása van felé. A Malév elismeri a tartozást, ám azzal érvel, hogy az adósságot előre meghatározott ütemben, folyamatosan törleszti.

A Suzukihoz hasonló gondokkal küzd a Videoton is, amely most bejelentette: száz embert elküld kaposvári üzeméből. A cég 1300 dolgozót foglalkoztat. Leépítés várható a komádi Eurotex Kft.-nél is. Az olasz tulajdonú textilipari cég háromszáz embert foglalkoztat, ám a krízis miatt könnyen lehet, hogy rövidesen mindenki utcára kerül. Baj van a hódmezővásárhelyi Villeroy & Boch cégnél is. A szanitereket gyártó társaságnál az elmúlt hetekben folyamatosan állt a termelés. A cégvezetés most a négynapos munkahét bevezetésén gondolkodik, de könnyen lehet, hogy végül leépítés lesz. A cég 940 embert foglalkoztat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!