Hírek

2009.01.06. 18:29

Leállt a gázszállítás Ukrajnából

Ukrajnából nem jön gáz Magyarországra, de ez egyelőre nem okoz fennakadásokat a gázellátásban. Február végéig biztosan megleszünk az orosz gáz nélkül, különösen, ha korlátozzák a nagyfogyasztókat.

Vég Márton

„Kedden délután teljesen leállt orosz földgáz-szállítása Ukrajnából Magyarország felé” – jelentette be tegnap Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Ausztria felől, a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, 3 millió köbméter földgáz érkezik.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Ukrajnából nem jön gáz Magyarországra, de ez egyelőre nem okoz fennakadásokat a gázellátásban.
[/caption]

Magyarország mostantól így nem tudja teljesíteni a tranzit-kötelezettségeit Szerbia és Bosznia felé sem. A gázszállítási krízisbizottság ezért elrendelte, hogy azok a gázerőművek, amelyek alternatív energiaforrásokkal is működni tudnak, térjenek át ezek, például az olaj használatára.

A bizottság arról is döntött, hogy ma – a pillanatnyi helyzet függvényében – elrendelhetik a stratégiai gázkészletek megnyitását. Ez a kereskedelmi tárolók napi 51,5 millió köbméter maximális kivétele mellett további napi 3,6 millió köbmétert földgáz felhasználását teszi lehetővé. A miniszter szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ma már korlátozhatják néhány nagyfogyasztónak számító vállalat tevékenységét is.

„A szerdán életbe lépő korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz megtakarítását jelenti” – mondta Zsuga János. A Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerint hétfőn este még azt az ígéretet kapták az ukrán féltől, hogy kedden is a hétfői 30 millió köbméter érkezik hozzánk. Ennek ellenére kedd délelőtt már arról kaptak értesítést, hogy a mennyiség csak 20 millió köbméter lesz – végül délután három óra után teljesen leállt a szállítás. Az ország napi fogyasztása most 60-80 millió köbméter között mozog, ezt a stratégiai készletekből pótolni lehet – bár információink szerint innen napi 52, maximum 60 millió köbmétert tudnak a rendszerbe juttatni.

Válsághelyzet Szlovákiában, Bulgáriában gyárak álltak le

Szlovákiában válsághelyzet alakult ki a gázellátásban, miután kedd reggelre 70 százalékkal csökkent tegnap az orosz földgázszállítás. Délután már szükséghelyzetet vezettek be, a korlátozások egyelőre csak a nagyfogyasztókat érintik. A pozsonyi kormány tiltakozó jegyzéket küld Moszkvának és Kijevnek, és felszólítja őket a gázszállítás helyzetének azonnali rendezésére. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kereskedelmi vitában túszoknak használják Szlovákiát.

Macedóniának mindössze egy napra elegendő tartaléka van, bár a lakosság nem használ földgázt, csak az ipar. Horvátországba hajnalban szűnt meg a gáztovábbítás, délután újból beindult. Bosznia-Hercegovina 25 százalékkal kapott kevesebbet, mint korábban. Szerbiában egyelőre nem jelentettek komoly szállítás-elmaradást, Bulgáriában keddre virradó éjszaka apadt el a gázfolyam, egyes műtrágyagyárak leálltak. Törökországban a gázszállítás teljesen leállt, Romániában 75 százalékos csökkenést észleltek.

„A gázkészleteink több hétre is elegendőek” – szögezte le Zsuga János. A magyarországi földgáztárolók jelenleg mintegy 90 százalékig vannak feltöltve. „Ha mindennek alapján 3,5 milliárd köbméter gázzal, s 70 millió köbméteres napi fogyasztással számolunk, akkor a tartalékok 50 napra, február végéig elegendők. Korlátozó intézkedésekkel bizonyára tovább is” – mondta Kutas István, az E.ON Földgáz Storage Zrt. kommunikációs vezetője.

Magyarország a helyzet rendezése érdekében diplomáciai offenzívába kezdett, ennek első lépéseként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelet írt Vlagyimir Putyin orosz, Julija Timosenko ukrán és Mirek Topolánek cseh miniszterelnöknek, az unió soros elnökének. Jelezte: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának az árát az európai fogyasztók fizessék meg.

A kormányfő szerint ez mostantól már nem egyszerűen kereskedelmi ügy, hanem Oroszország, Ukrajna és Európa együttműködésének egyik legfontosabb kérdése. A kormányfő emlékeztetett arra, Magyarország az elmúlt néhány év döntéseinek következtében nagyobb gáztárolási kapacitással rendelkezik, mint például Németország, vagy Ausztria. „A kialakult helyzet nem befolyásolja a gáz árát. Magyarországon jó ideig akkor is lehet biztosítani valamennyi fogyasztó gázellátását, ha az országba egy gramm gáz sem érkezik” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Milliárdos veszteség a leállás miatt

Ha a gázcsapot elzárják, annak a nagyfogyasztók látnák kárát. A Tondach Magyarország Zrt. Békéscsabán két telephelyen négy gyárat működtet. „A technológiai fejlesztés kikényszerítette a fűtőenergia-váltást – mondta Lukácsy Zoltán pénzügyi igazgató. – Ha gáz nélkül maradnánk, leállna a termelés, amely havi 1 milliárdos veszteséget jelentene. Ennek háromnegyed része a békéscsabai üzemet érinti.

Lukácsy Zoltán ennek ellenére úgy látja, nincs nagy vész. Mint mondta, bíznak abban, hogy a helyzet napokon belül megoldódik.

A Guardian Orosháza Kft. vezetői viszont aggodalommal figyelik a fejleményeket. Gázfelhasználóként az ötféle korlátozási kategória közül a harmadikba tartozik társaság. Amióta az üzem megkezdte a termelést, – majdnem húsz éve – gázkorlátozásra, emiatt leállásra nem került sor. „Egy nem tervezett leállás súlyos következményekkel járna. Hosszú távú alternatívánk nincs a földgázüzem kiváltására” – nyilatkozta lapunknak Finta Ferenc, az egyik legnagyobb síküveggyártó cég általános ügyvezetője.Következő lépésként a csütörtökre Prágába összehívott informális európai miniszteri konferencián Göncz Kinga külügyminiszter ismerteti a magyar kormány álláspontját az európai cselekvési tervről, amelyet remélhetően a 27 tagállam el is fogad. „A szerződések maradéktalan teljesítése érdekében a budapesti orosz és ukrán nagykövettel, valamint Moszkvában és Kijevben nagyköveti szintű konzultációt kezdeményezünk” – mondta Fekszi Márta. A Külügyminisztérium államtitkára szerint időigényes folyamat, mire a földgáz-szállítás leállításának gazdasági, pénzügyi következményeiről megállapodhatnak a felek.

„Kedden 130 millió köbméterre volt igény, ennek a felét szállítottuk Európának” – mondta Moszkvában az orosz Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov. Nem részletezte, miért csak 130 millió köbméterre volt igény Európából az ukrán tranziton keresztül, de utalt arra, hogy a Gazprom más útvonalakon növeli szállításait Európa felé. Előzőleg, hétfőn a Gazprom előre jelezte, hogy 65,3 millió köbméterrel csökkenteni fogja európai exportját az ukrán útvonalon át, mivel szerinte Ukrajna január elseje és negyedike között éppen ennyit tulajdonított el az európai gáztranzitból.

A Gazprom Ukrajnára hárítja a felelősséget, hogy az ellopott mennyiséget pótolja, továbbítsa Európába. Tudni kell, hogy a Gazprom január elsején megszüntette Ukrajna földgázellátását kettejük megoldatlan árvitái miatt – nincs érvényes szerződés az idei exportra Ukrajna számára –, vagyis az orosz-ukrán határon a gázszállítás az addigi ukrán export mennyiségével csökkent, napi 400 millió köbméterről napi 300 millióra.

Az ukrán Naftogaz gázvállalat kedd délután megerősítette, hogy csökkent az orosz gáztranzit, bár kissé más számot közölt. „Kedden 58 millió köbméter földgáz halad át Európa felé Oroszországból, de a Gazprom bármikor teljesen leállíthatja Európa részére tranzitra szánt gázának szállítását Ukrajnába” – mondta a Naftogaz vezetője, Oleh Dubina Kijevben. Az ukrán kormány tervet készít fűtőolaj importjára, miután elrendelte a körzeti áramszolgáltatóknak, hogy erőműveikben térjenek át fűtőolaj eltüzelésére földgáz helyett.

Az Európai Unió cseh elnöksége pedig azt fontolgatja, hogy Oroszország, Ukrajna és az Európai Bizottság részvételével esetleg háromoldalú csúcstalálkozót kezdeményez a gázvitáról, de alapvetően a partvonalon akar maradni. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök kedd délelőtt Prágában elmondta: José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével arról tárgyalnak, hogy végső lehetőségként csúcstalálkozót szerveznek, amelyen az EU elnökségének képviselői, illetve a két ország államfői vennének részt.

Korlátozási sorrend, ha nagy a baj

1. Ha Magyarországon gázfelhasználási korlátozást vezetnek be, kezdetben tüzelőanyag-cserére szólítják fel a gázerőműveket.

2. Az első leállási kategóriába az olyan ipari, kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztók tartoznak, amelyek 2500 köbméter/óra lekötött teljesítménynél többet használnak, de háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végeznek. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra.

3. A hasonló profilú, de 500-2500 köbméter/óra közötti fogyasztók tartoznak a következő csoportba, ők szintén 4 órára kapcsolhatók ki a szolgáltatásból.

4. A következő kategóriába sorolt ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztók már 8 órára zárhatók ki a gázszolgáltatásból.

5. A kommunális fogyasztók, majd legvégső esetben a lakossági ellátás korlátozására csak ezt követően kerülhet sor.

A kategóriák számozása egyben korlátozási sorrend is, a magasabb kategóriába tartozó fogyasztók csak akkor kerülnek sorra, ha az alacsonyabb kategóriába tartozó fogyasztók csökkentési lehetőségei már kimerültek.

2. Az első leállási kategóriába az olyan ipari, kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztók tartoznak, amelyek 2500 köbméter/óra lekötött teljesítménynél többet használnak, de háztartási és kommunális fogyasztókat nem érintő gázfogyasztást végeznek. A korlátozás végrehajtására rendelkezésre álló időtartam legfeljebb 4 óra.

3. A hasonló profilú, de 500-2500 köbméter/óra közötti fogyasztók tartoznak a következő csoportba, ők szintén 4 órára kapcsolhatók ki a szolgáltatásból.

4. A következő kategóriába sorolt ipari, kereskedelmi szolgáltató és mezőgazdasági fogyasztók már 8 órára zárhatók ki a gázszolgáltatásból.

5. A kommunális fogyasztók, majd legvégső esetben a lakossági ellátás korlátozására csak ezt követően kerülhet sor.

A kategóriák számozása egyben korlátozási sorrend is, a magasabb kategóriába tartozó fogyasztók csak akkor kerülnek sorra, ha az alacsonyabb kategóriába tartozó fogyasztók csökkentési lehetőségei már kimerültek. Milliárdos veszteség a leállás miatt Ha a gázcsapot elzárják, annak a nagyfogyasztók látnák kárát. A Tondach Magyarország Zrt. Békéscsabán két telephelyen négy gyárat működtet. „A technológiai fejlesztés kikényszerítette a fűtőenergia-váltást – mondta Lukácsy Zoltán pénzügyi igazgató. – Ha gáz nélkül maradnánk, leállna a termelés, amely havi 1 milliárdos veszteséget jelentene. Ennek háromnegyed része a békéscsabai üzemet érinti.

Lukácsy Zoltán ennek ellenére úgy látja, nincs nagy vész. Mint mondta, bíznak abban, hogy a helyzet napokon belül megoldódik.

A Guardian Orosháza Kft. vezetői viszont aggodalommal figyelik a fejleményeket. Gázfelhasználóként az ötféle korlátozási kategória közül a harmadikba tartozik társaság. Amióta az üzem megkezdte a termelést, – majdnem húsz éve – gázkorlátozásra, emiatt leállásra nem került sor. „Egy nem tervezett leállás súlyos következményekkel járna. Hosszú távú alternatívánk nincs a földgázüzem kiváltására” – nyilatkozta lapunknak Finta Ferenc, az egyik legnagyobb síküveggyártó cég általános ügyvezetője. Válsághelyzet Szlovákiában, Bulgáriában gyárak álltak le Szlovákiában válsághelyzet alakult ki a gázellátásban, miután kedd reggelre 70 százalékkal csökkent tegnap az orosz földgázszállítás. Délután már szükséghelyzetet vezettek be, a korlátozások egyelőre csak a nagyfogyasztókat érintik. A pozsonyi kormány tiltakozó jegyzéket küld Moszkvának és Kijevnek, és felszólítja őket a gázszállítás helyzetének azonnali rendezésére. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a kereskedelmi vitában túszoknak használják Szlovákiát.

Macedóniának mindössze egy napra elegendő tartaléka van, bár a lakosság nem használ földgázt, csak az ipar. Horvátországba hajnalban szűnt meg a gáztovábbítás, délután újból beindult. Bosznia-Hercegovina 25 százalékkal kapott kevesebbet, mint korábban. Szerbiában egyelőre nem jelentettek komoly szállítás-elmaradást, Bulgáriában keddre virradó éjszaka apadt el a gázfolyam, egyes műtrágyagyárak leálltak. Törökországban a gázszállítás teljesen leállt, Romániában 75 százalékos csökkenést észleltek. Ukrajnából nem jön gáz Magyarországra, de ez egyelőre nem okoz fennakadásokat a gázellátásban. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!