Hírek

2009.01.27. 17:14

Leállnak a GE magyarországi gyárai is

Februárban két hétre leállnak a General Electric (GE) Consumer & Industrial fényforrás üzletágának magyarországi gyárai, a későbbiekben pedig a négynapos munkahét bevezetésének lehetőségét is mérlegelik

BAMA

A GE a közleményben kitér arra, hogy a fényforrás üzletágának magyarországi gyárai 98 százalékban exportra termelnek, a globális gazdasági válság hatására azonban "a termelés volumenét meghatározó rendelésállomány visszaesett". Emiatt a fényforrás üzletág februárban, az éves szabadságolási terv részeként két hétre leállítja magyarországi gyárait.

"A két hét leállás része az éves szabadságolási tervnek, amelyet a munkáltató a törvényi előírásoknak megfelelően előzetesen véleményeztetett a munkavállalók képviselőivel" - olvasható a közleményben.

A kapacitás és a rendelésállomány egyensúlyban tartása érdekében a GE fényforrás üzletága a négynapos munkahét átmeneti bevezetésének lehetőségét is mérlegeli. Erről azonban még folynak a tárgyalások a munkáltató és a munkavállalói érdekképviseletek között.

Lapinformációk szerint április és október között csökkentenék a heti munkaidőt négy napra. Windisch Erika, a GE üzletágának európai kommunikációs és PR igazgatója az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta: ezek az információk nem helytállóak, hiszen még tartanak az egyeztetések.

A GE világszerte 50 ezer embert foglalkoztató, több mint 13 milliárd dolláros éves forgalmú üzletága a Consumer & Industrial. Magyarországon 9 gyárat üzemeltet, emellett Magyarországon működik az európai, közel-keleti és afrikai régió üzleti és kutatás-fejlesztési központja is. Jelenleg ez az üzletág Magyarországon 9.500 munkatársat foglalkoztat.

A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, közlése szerint jelenleg a legnagyobb amerikai munkáltató több mint 14.500 alkalmazottal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!