Hírek

2009.01.17. 17:24

Laktanyából városmag Pasaréten

Kihirdette a II. kerületi önkormányzat a Pasarét központjában fekvő tizenkét hektáros területre kiírt fejlesztési pályázat eredményét. A győztes SCD Group 6,85 milliárd forintért vásárolja meg a honvédelmi tárcától az egykori laktanyát.

Vég Márton

A Balaton körüli fejlesztési terveiről ismert SCD Group vette meg a hűvösvölgyi laktanya közel 13 hektárját, 6,85 milliárd forintért. Új városrészközpontot tervez, iroda- és szolgáltató funkciókkal, sport- és szabadidős létesítményekkel.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kihirdette a II. kerületi önkormányzat a Pasarét központjában fekvő tizenkét hektáros területre kiírt fejlesztési pályázat eredményét.
[/caption]

A második kerületi önkormányzat még 2008 augusztusában írta ki a pályázatot a Pasarét központjában fekvő, állami tulajdonú, a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében lévő ingatlanegyüttesre. A HM a Hűvösvölgyi út, Riadó utca, Pasaréti út, Hidász utca által határolt, korábban laktanyaként működő terület eladásának szándékáról tavaly júliusban tájékoztatta az önkormányzatot, amely élni kívánt a vagyontörvény által biztosított vásárlási jogával. A nyertes ajánlat 5 százalékos üzletrészt kínált az önkormányzat számára az ingatlant megvásárló társaságban. Emellett az SCD Group vállalta, hogy átadja a 2,5 hektáron működő pasaréti Honvéd Lovarda 99 évre szóló használatának jogát is.

Az összesen 12,6 hektáros ingatlan jelentős része (5 hektár) speciális katonai besorolás alá tartozik, emellett itt található a helyi védelem alatt álló Hadapród Iskola, a Heinczy-kripta és a területen belül húzódik egy védett fasor is. Az ingatlan speciális adottságai miatt az egyes projektek előkészítése és tervezése így akár két-három évig is elhúzódhat. „A fejlesztések során kialakítandó zöldterületi és közösségi funkcióknak köszönhetően az évtizedekig elzárt honvédségi ingatlan újra megnyílik és átjárhatóvá válik a lakosság számára” – mondta Láng Zsolt polgármester.

Budapesti laktanyák

IV. kerület Petőfi laktanya (felszámolva)

X. Zách utcai Maléter Pál laktanya

XI. Vasvári Pál laktanya (sorsa kérdéses)

XI. Kinizsi Pál laktanya (ma Sasad-lakópark)

XV. Szentmihályi úti volt Landler Jenő, ma Irinyi János laktanya

XXII. Háros-szigeti Hunyadi János laktanya (sorsa kérdéses)

Főleg annak örült, hogy a Pasaréti Honvéd Lovarda sorsa is megnyugtató módon rendeződött. Ez leginkább azok után nagy eredmény, hogy korábban a HM úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja „az adófizetők pénzéből tovább finanszírozni a rózsadombi lovassport szerelmeseinek luxushobbiját”. Amúgy a HM legértékesebb, Hűvösvölgyi úti objektumának kiürítését már 2006 decemberében elkezdték.

Budapesti laktanyák

IV. kerület Petőfi laktanya (felszámolva)

X. Zách utcai Maléter Pál laktanya

XI. Vasvári Pál laktanya (sorsa kérdéses)

XI. Kinizsi Pál laktanya (ma Sasad-lakópark)

XV. Szentmihályi úti volt Landler Jenő, ma Irinyi János laktanya

XXII. Háros-szigeti Hunyadi János laktanya (sorsa kérdéses)

A nagy értékű budai ingatlan értékesítése része annak a programnak, amely alapján több mint 33 milliárd forintot kíván kasszírozni az állam, hogy ebből folytassák a honvédség csigalassúsággal haladó laktanya-rekonstrukciós és lakásprogramját. A honvédelmi tárca korábbi tájékoztatása szerint egyébként a Hűvösvölgyi úti ingatlanokon kívül tizenhárom kisebb-nagyobb laktanyát akarnak eladni, köztük igen értékes objektumokat. Értékesíthetik például a szigorúan védett dél-budai Háros-sziget bejáratánál lévő Hunyadi János laktanyát.

A harminchektáros terület, ahol egykor a Magyar Királyi Honvédség, majd a Magyar Néphadsereg hídverői gyakorlatoztak, ma már csak roncstemetőként szolgál. Jöttek-mentek a befektetők, de szerencsére nem egyszerű a vadregényes szigetre építkezni. Még a ''90-es évek elején civilek harcolták ki, hogy a honvédség lemondjon a laktanyán kívüli terület használati jogáról, majd országos jelentőségű védett területté nyilvánítsák az ártéri erdőt. A privatizációkban általában a HM-en kívűl a helyi önkormányzatok és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság is érintettek. A Biggeorge a Kinizsi laktanyát például 6,2 milliárd forintért vehette meg, amely sokáig a legdrágább lakáscélú ingatlanvásárlás volt a fővárosban.

X. Zách utcai Maléter Pál laktanya

XI. Vasvári Pál laktanya (sorsa kérdéses)

XI. Kinizsi Pál laktanya (ma Sasad-lakópark)

XV. Szentmihályi úti volt Landler Jenő, ma Irinyi János laktanya

XXII. Háros-szigeti Hunyadi János laktanya (sorsa kérdéses) Kihirdette a II. kerületi önkormányzat a Pasarét központjában fekvő tizenkét hektáros területre kiírt fejlesztési pályázat eredményét. Kihirdette a II. kerületi önkormányzat a Pasarét központjában fekvő tizenkét hektáros területre kiírt fejlesztési pályázat eredményét. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!