Hírek

2009.01.11. 06:00

Közel a szmogriadó a fővárosban

Jelentősen megnőtt a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében és péntekre megközelítette a tájékoztatási küszöbértéket; arra kérik az autósokat, hogy mondjanak le a járműhasználatról – közölte a fővárosi önkormányzat.

Z. M.

A fővárosban elhelyezett 11 mérőállomás közül háromnál is túllépte a 75 mikrogramm/köbméteres tájékoztatási küszöbértéket a szálló por mennyisége. A levegő minősége részben a gázkorlátozás miatt olajjal üzemelő erőművek miatt romlott, ezért arra kérik az autósokat, hogy a szmogriadó elkerülése érdekében önkéntesen korlátozzák a járműhasználatot – írja a Városháza közleménye. A jelenlegi helyzetben a főváros még szmogriadó esetén sem kérheti az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsik használatának csökkentésével javítható a levegő minősége.

Hétfőig csak gyenge és változó irányú légmozgásra lehet számítani, számottevő szélélénkülés csak hétfőt követően várható. A leginkább érintettek a gyermekek, idősek, asztmában és egyéb légzőszervi, illetve keringési betegségben szenvedők. Ezért az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a leginkább érintettek kerüljék a szabadban történő tartózkodást, az aktív testmozgást.

Z. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!