Hírek

2009.01.13. 16:33

Korrupció: nagy jutalom és védelem a feljelentőknek

„Amerikai minta alapján törvény védené azokat az állampolgárokat, akik jelentenék a korrupciógyanús ügyeket a hatóságoknak” – jelentette ki kedden az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára.

É. S.

Avarkeszi Dezső szerint az amerikai rendszernek lényege az, hogy ha egy munkavállaló olyan valós bejelentést tesz, amely korrupciós jelenségre hívja fel  a figyelmet, akkor egyrészt a védelmét biztosítják, másrészt a megtérülő pénzből jutalmazzák is. A korrupcióellenes koncepció társadalmi vitája néhány héten belül elkezdődhet, az erről szóló törvényjavaslat pedig akár már tavasszal, de legkésőbb ősszel az Országgyűlés elé kerülhet.

April H. Foley amerikai nagykövet szerint az amerikai modell Magyarországon is eredményes lehet. Az állampolgári bejelentésekre épülő rendszerrel pedig milliárdokat spórolhat a magyar állam. Az áprilisban távozó diplomata szerint a magyar kormány elkötelezte magát a korrupció visszaszorítása mellett, de az intézkedések között eredménytelennek bizonyult például a párt- és kampányfinanszírozás kérdése.

A Transparency International legutóbbi jelentése szerint Magyarország a korrupciós érzékelési index rangsorában a 47. helyre csúszott vissza az előző évi 39. helyről, és a régióban Szlovénia, Észtország után az idén Csehország is megelőzte.

É. S. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!