Hírek

2009.01.12. 06:50

Könnyítik a sárga csekkek befizetését

A sárga csekkek befogadására is alkalmas bankautomaták felállítását tervezi országszerte a Magyar Posta Zrt., amelyeken éjjel-nappal befizethetik a számláikat az ügyfelek. Emellett tovább rövidítenék a fiókokban a várakozási időt.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Bankkártyával biztosan, de elképzelhető, hogy készpénzzel is működnek majd az új, a sárga csekkek befogadására is alkalmas automaták.
[/caption]Kisebb nyűg lesz a postára járni leveleket feladni, csekkeket befizetni, ügyet intézni: ügyfélbarát fejlesztésekbe kezd ugyanis idén a Magyar Posta Zrt. Ennek keretében pédául a sárga csekkek kezelésére is alkalmas készpénz-automaták felállítását tervezik országszerte, hogy megkönnyítsék a számlák befizetését. „Első körben, az év második felében tíz gépet szeretnénk üzembe helyezni szerte az országban, főképp forgalmas bevásárlóközpontokban, hipermarketekben. Az automaták alkalmasak lesznek arra, hogy az ügyfelek a postán kívül is, éjjel-nappal befizethessék a sárga csekkeket.” – tájékoztatta lapunkat Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

Bankkártyával biztosan, de elképzelhető, hogy készpénzzel is működnek majd az új gépek. Az első automaták telepítése után a posta megvizsgálja, hogy mennyire nyeri el az új lehetőség az ügyfelek tetszését, és amennyiben pozitív a visszajelzés, további „sárga csekkes ATM-ek” felállítása várható. Egy ilyen gép kialakításának a költsége egyébként nagyjából ötmillió forintra rúg. Tavaly egyébként 280 millió darab csekket fizettek be a postákon, több mint 3 ezer milliárd forint értékben, a készpénz-átutalási megbízások népszerűsége pedig várhatóan idén sem fog csökkenni.

A Magyar Posta további tervei között szerepel, hogy bővítse az ügyfélhívórendszerrel felszerelt fiókjainak számát. Ezek a bankokban megszokotthoz hasonlóan a megfelelő pultokhoz irányítják az ügyfeleket, ami által elkerülhetővé válik, hogy hosszú sorok alakuljanak ki előttük. Jelenleg néhány tucatnyi ilyen működik országszerte, de számos további, komoly forgalmat lebonyolító postán szeretnék azt bevezetni, hogy rövidítsék a várakozási időt. Tavaly egyébként az ügyfelek háromnegyedét öt percen belül szolgálták ki a magyar postákon.

További terv, hogy az üvegfalak lebontásával nyitott pultossá tennének egyes postákat. Ezzel közvetlenebbé tennék a kiszolgálást, és megkönnyítenék a postai dolgozók és az ügyfelek közötti kapcsolatfelvételt.

Drágult a levelezés

Csekély mértékben, de nőttek a lakosság által leginkább igénybevett postai szolgáltatások, így a szabványlevél és a levelezőlap feladási árai januártól. A levelezőlap és a 30 grammos szabványlevél feladási díja 70-ről 75 forintra, az 50 grammos szabványlevélé pedig 100-ról 105 forintra emelkedett. A szabványméretű elsőbbségi levelek tarifája nem nőtt, 2009-ben is 100 forint maradt, az 50 grammos elsőbbségi levél pedig ebben az évben is 145 forint lesz.

Bankkártyával biztosan, de elképzelhető, hogy készpénzzel is működnek majd az új, a sárga csekkek befogadására is alkalmas gépek. Csekk -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!