Hírek

2009.01.23. 09:25

Kongóban elfogták a tuszi lázadóvezért

Csütörtök éjjel elfogták Laurent Nkunda tuszi lázadóvezért, aki augusztus óta folytat hadjáratot a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részében. Tuszi lázadó csoportját - a vele rivális hutukkal együtt - a térségbeli béke fő kerékkötőinek tekintik.

BAMA

Elfogták Laurent Nkunda tuszi lázadóvezért, egykori tábornokot Ruandában. Nkundát a ruandai és a kongói hadsereg közös akciójában kerítették kézre csütörtökön késő este. Az őt üldöző katonák elől Ruandába menekült, és fegyveres ellenállást is tanúsított. Jelenleg Ruandában tartják őrizetben, hamarosan azonban a Kongói Demokratikus Köztársaságba szállítják.

Nkunda és tuszi lázadói augusztusban indítottak hadműveletet, ami miatt több mint 250 ezer ember menekült el otthonából Kongó keleti részében, és félő volt, hogy akciói nagyobb regionális konfliktust okoznak. A volt tábornok azt állítja, hogy csoportjával csak a tuszi közösséget akarja megóvni a kongói területre menekült ruandai hutu lázadóktól, akik közül sokan feltehetően részt vettek az 1994-es nagy tuszi mészárlásban. A kongó hadsereg számtalanszor megígérte, hogy leállítja a hutu lázadókat, de eddig nem sokat tett. Most 3500 ruandai katona lépett kongói területre, hogy segítsen nekik ebben.

Sokak szerint Nkunda és csoportja valójában nem a tuszikat védte, hanem ruandai megbízásra dolgozik, és az ásványkincsekben gazdag országrészt akarja megkaparintani. Ő a legnagyobb akadálya, hogy Kongó kikeveredjen a térséget évtizedek óta elborító konfliktusokból. Jogvédők szerint Nkunda - és az ellene küzdő kormánycsapatok - számtalan gyilkosságot, kínzást és nemi erőszakot követtek el. Elfogása kimozdíthatja a holtpontról a múlt hónapban elakadt Kenyában folyó béketárgyalásokat.

A Kongói Demokratikus Köztáraságban zajló véres események gyökerei az 1994-es ruandai népirtásig nyúlnak vissza. A hutu fegyveresek félmillió tuszit gyilkoltak le, majd a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felének erdőibe vették be magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!