Hírek

2009.01.14. 14:56

Kóka ígéretet kapott a költségvetési bizottság összehívására

Kóka János szerdán ígéretet kapott Varga Mihálytól, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnökétől, hogy össze fogják hívni a testület rendkívüli ülését.

mti

A szabad demokrata frakcióvezető arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy az előzetes egyeztetés szerint erre már a jövő héten sor kerülhet. A politikus szerint a rendkívüli ülésen az SZDSZ azt szeretné világossá tenni, hogy a válságra válaszul nem adóemelést, hanem felelős, takarékos állami gazdálkodást várnak a kormánytól. A liberális képviselő arra a felvetésre, hogy tavaly év végén a szocialista képviselők egyszer már kivonultak a költségvetési bizottság rendkívüli üléséről, majd nem szavazták meg  a napirendet, azt mondta, hogy most ugyanazokról a veszélyekről akarnak beszélni, amelyeket a miniszterelnök is elismert. Hozzátette, ha a kormányfő azt látja, hogy a költségvetésnek több száz milliárdos „kihívással kell megküzdenie”, akkor feltehetően a  szocialista politikusok is értelmét látják majd a tanácskozásnak.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy 10 millió magyar munkahelye, otthona, megtakarítása, nyugalma a tét, ezért a rendkívüli bizottsági ülésre három javaslattal érkeznek. Szeretnék elérni, hogy újra elinduljanak a kisebbségi kormány által leállított reformok, jelentősen csökkenjenek az állam működési költségei, és kezdődjön meg a szabad demokraták által már évek óta szorgalmazott adóreform.

Kóka János közölte, hogy szerda reggeli televíziós interjújában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, „a diplomácia nyelvén azt mondta, hogy megint baj van”. A frakcióvezető hozzátette, hogy az ország gazdasági teljesítménye nagyobb mértékben csökken, mint azt a  kormány gondolta, és a költségvetés sem tartható. Véleménye szerint  ma már az elemzők arról beszélnek, hogy a költségvetés bevételei akár 200 milliárd forinttal is kisebbek lehetnek. Kóka János kitért rá, hogy habár a szakértők többsége már 2008 novemberében jelezte, hogy idén 2-3 százalékos gazdasági visszaesést  várnak, de a kormány megint túl optimista volt, csak 0,9ű-os  visszaeséssel számolt. A várható infláció pedig 2-3ű között lesz, miközben a kormány a költségvetés tervezésekor 4,5ű-os inflációt  vetített előre.

A politikus - mint mondta - úgy gondolja, a magyar kormány legnagyobb problémája a „vágyvezérelt gondolkodás”, és ahogy az  elmúlt hat évben oly sokszor, megint csak azt látják a gazdaság  számaiban, amit látni szeretnének, nem pedig azt, amit a szakma, a szakértők, a volt pénzügyminiszterek a tényekre alapozva mondanak. A liberális képviselő szerint ezért fordulhat elő az, hogy a pénzügyi-gazdasági tervezés szinte mindig téves, a pénzügyi  kormányzat szinte sohasem találja el a gazdaság főbb számait. A vágyvezérelt gondolkodás következményének nevezte azt is, hogy meglátása szerint az elmúlt hetekben terven felül 200 milliárd forintot költött el a kormány a közalkalmazotti kompenzációra és az  év végi minisztériumi többletigényekre.

Kóka János úgy fogalmazott: az a legszomorúbb, hogy ahányszor a kormány fedezet nélkül ad, azt rövid időn belül kamatostul vissza is kell vennie. „A miniszterelnök úr számára fontos tanulság, hogy a gazdaság  teljesítménye nem javul a verbális mutatványoktól, a PR-szólamoktól” – mondta a frakcióvezető. Kitért arra is, hogy Dominique Strauss-Kahnnak, az IMF igazgatójának igaza van abban: reformok kellenek. Éppen ezért károsnak tartja, hogy egy évvel ezelőtt leállították azokat.  Véleménye szerint attól a lépéstől sem a kormány politikája, sem az MSZP nem lett népszerűbb, s a Fideszt sem érték utol, az ország  hanyatlása viszont egy évvel folytatódott. Magyarországot csak a munka, a teljesítmény és a jó kormányzás hozhatja ki a bajból – hangsúlyozta Kóka János.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!