Hírek

2009.01.17. 16:16

Kiss György forintja a legszebb a világon

A gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst emlékérme lett az „Év érméje”. Ez már a sokadik nemzetközi sikere a hazai érmetervezőknek, tavaly is egy magyar munka volt az első.

Fábos Erika

Az amerikai Krause Publications kiadó hosszú évek óta hirdeti és szervezi az év érméje pályázatát. A kiadó által felállított szakértői csoport választja ki több kategóriában az év érméje címre méltó érméket abból a sok százból, amivel a világ minden tájáról neveznek hozzájuk. A kiadó 2007-ben első alkalommal – internetes szavazás formájában – hirdette meg a közönségdíj kategóriát. Az első közönségdíj is Magyarországra került: tavaly, az ’56-os forradalom emlékére készült ötven forintos nyert. Most Kiss György ötezer forintosát  választották a legszebbnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst emlékérme lett az „Év érméje”.
[/caption]

– Vagy ötven hazai és nemzetközi elismerést nyertem az érméimmel idáig, de kis túlzással,az összeset odaadnám ezért az egyért, annyira fontos volt nekem ez a munka – mondta Kiss György, képzőművész. – Gyulán töltöttem a gyermekkoromat, rengeteget szánkóztunk, játszottunk a vár környékén. Ismertem még romos állapotban, aztán amikor megszépült, minden tégláját és repedését.

Kiss György

Budapest, 1943. augusztus 25-én született

Szobrász-, festő-, és éremművész.

A festő szakon diplomázott művész eleinte táblaképeket készített.

Az 1980-as évektől kizárólag plasztikával foglalkozik, jelentős éremművészeti tevékenysége.

A Magyar Nemzeti Bank számos emlékpénzt adott ki tervei alapján.

Több mint ötven hazai és külföldi szakmai elismerést nyert kisplasztikáival, érméivel.

Ő tervezte többek között a Munkácsy díj plakettjét is.

Amikor a Magyar Nemzeti Bank meghírdette a magyar várak sorozatban a gyulai várról szóló érmepályázatot, azonnal tudtam, hogy valami különlegeset kell kitalálnom, hogy az enyém lehessen ez a munka.

Kiss György egy különleges elképzelést valósított meg: nem két, hanem három várat tervezett az érme két oldalára. Az épület tükörképe a vár mellett lévő tóban tükröződve is látható. A gyulai vár egyébként már az ötödik volt a magyar várakról szóló érmesorozatban. Korábban készült emlékérem a visegrádi, a diósgyőri, a munkácsi és a siklósi várról is. A gyulai vár emlékére  8000 darabot vertek az érmékből, ebből 4000-et különleges – úgynevezett tükörfényes – technológiával. A hivatalos díjátadóra február első hetében a World Money Fair nemzetközi éremvásáron kerül sor Berlinben. Itt egyébként akár újabb elismerés is várhat a különleges magyar alkotásra. A szakmai zsűri ugyanis beválasztotta az első tízbe Kiss György munkáját.

Szobrász-, festő-, és éremművész.

A festő szakon diplomázott művész eleinte táblaképeket készített.

Az 1980-as évektől kizárólag plasztikával foglalkozik, jelentős éremművészeti tevékenysége.

A Magyar Nemzeti Bank számos emlékpénzt adott ki tervei alapján.

Több mint ötven hazai és külföldi szakmai elismerést nyert kisplasztikáival, érméivel.

Ő tervezte többek között a Munkácsy díj plakettjét is. A gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst emlékérme lett az „Év érméje”. A gyulai várat ábrázoló 5000 forintos ezüst emlékérme lett az „Év érméje”. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!