Hírek

2009.01.15. 18:55

Kisegítjük a szlovákokat

Az enyhébb idő miatt kevesebb gázt használ az ország fűtésre, ezért feloldották az I. fokozatú korlátozást is. Sőt, a Mol kész Szlovákiának 1,5 millió köbmétert rendelkezésére bocsátani, ha arra Pozsony igényt tart.

Vég Márton

„Noha feloldottuk csütörtök délelőtt az I-es kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást, Magyarország a gázvita elhúzódására számít, a helyzetre azonban felkészült. Az erőműveket és kazánokat most vissza lehet állítani olajról gáztüzelésre” – magyarázta Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Beszámolt arról is, hogy a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha azt igénylik és fogadni tudják. Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója pedig elmondta, hogy a fogyasztást és a várható időjárást figyelembe véve a következő 3-4 napban biztosan nem kell korlátozásra számítani.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kijevben tüntettek az orosz gázpolitika ellen. Putyin is megkapta a magáét. FOTÓ: AFP
[/caption]Szerdán Magyarország gázfogyasztása mindössze 58 millió köbméter volt, köszönhetően az enyhébb időjárásnak, a csütörtöki fogyasztást pedig 54-56 millió köbméterre becsülték a szakemberek. A felhasználható források mértéke 66 millió köbméter, amely földalatti gáztárolókból, hazai termelésből és nyugati irányú importból fedezhető. „Műszaki hiba azonban bármikor előfordulhat annak ellenére, hogy felkészültünk egy esetleges hiba elhárítására. A közép-kelet-európai térségben Magyarország az egyetlen, ahol nincs gázkorlátozás” – hangsúlyozta Zsuga. Ráadásul a helyzet megengedi, hogy Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának továbbra is szállítsunk földgázt az eddigi mennyiségben, Horvátország pedig Ausztrián keresztül jut a fűtőanyaghoz Magyarországról.

„Kisegíti a válsághelyzetbe került szlovák villamosenergia-rendszert a Magyar Villamos Művek, amennyiben a Slovenské Electarne (SE) igényt tart rá” – állapodott meg Mártha Imre, az MVM vezérigazgatója a szlovák villamos művek vezetőivel. A szlovák villamosenergia-rendszer hétfőn került válságba, amikor tűz miatt leállt a nyitranováki hőerőmű két blokkja. Mártha tájékoztatása szerint az SE vezetői az ajánlatot mérlegelve azt kérték, hogy Magyarország üzemzavari kisegítést biztosítson, ha szükséges. Ez rövid idejű, maximum 24 órás szállításokat jelenthet.

„Ha az Európát sújtó gázellátási nehézségek pillanatnyilag meg is oldódnának, a bizonytalanság fenyegetése éppúgy fennmarad, mint a három évvel ezelőtti hasonló krízis után” – mondta Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő örömét fejezte ki, hogy Magyarország, noha maga is súlyosan veszélyeztetve volt, segített három, még rosszabb helyzetben lévő balkáni államnak.

Putyin olcsón adná a gázt

„A gáz ára óhatatlanul csökkeni fog az év folyamán” – közölte Vlagyimir Putyin határozottan cáfolva azokat a nyugati véleményeket, hogy Oroszország diktálja a gázárakat. Az orosz kormányfő arról beszélt, hogy csodálkozva nézi a külföldi tévéadásokat, amelyekben gyakran elhangzik, hogy drága a gáz, és az adott országok kénytelenek ilyen drágán vásárolni a nyersanyagot Oroszországtól. Az orosz miniszterelnök leszögezte, hogy a gáz nem azért drága, mert Oroszországtól veszik. „Kevesen tudják, hogy a tőlünk ezer köbméterenként 300-400 dollárért vásárolt gázt az európai országokon belül sokkal drágábban értékesítik” – mondta Putyin.

A Gazprom orosz vállalat közleménye szerint Ukrajna már a harmadik napja akadályozza az Európába irányuló orosz gázszállításokat. „Megküldtük a szükséges papírokat az ukrán félnek, amelyek szerint csütörtökön az ukrajnai vezetékeken át összesen 99,2 millió köbméter gázt akarunk szállítani Moldovába, Szlovákiába és a Balkánra, az ukrán fél azonban újra megtagadta a gáz továbbítását az általa javasolt műszaki megállapodás hiányára hivatkozva” – fogalmazott a Gazprom. A cég hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben semmiféle nélkülözhető papír hiánya nem szolgálhat ürügyül a tranzit megtagadásához. Az ukrán Naftogaz arról értesítette a Gazpromot, hogy technikailag lehetséges, sőt mindig is az volt a gáztranzit elindítása. Ehhez azonban nincs meg az ukrán politikai vezetés engedélye.

Lesz gázcsúcs, de nem biztos, hogy Moszkvában

Az orosz és az ukrán kormány képviselői szombaton Moszkvában megvitatják az orosz gázszállítással kapcsolatos kérdéseket – erről állapodott meg szerda éjfélkor telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin orosz és Julija Tyimosenko ukrán miniszterelnök. Megbeszélték a gázkérdéssel kapcsolatos problémák rendezésének elveit, valamint az orosz gáz tranzitjának feltételeit az Európai Unióba. Molnár Csaba a gázcsúccsal kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország részt vesz rajta, ha az olyan érdemi-tartalmi kérdéseket tárgyal, amelyek megoldást hozhatnak. A képviselet szintjéről így még nem is döntött a Gyurcsány-kormány.

Julija Tyimosenko emellett táviratot küldött az orosz kormányfőnek, amelyben szavatolta, hogy Ukrajna maradéktalanul továbbítja az EU-nak azt a gázt, amit Oroszország pumpál az ukrán tranzitvezeték-rendszerbe. A Gazeta című orosz lap szerint ugyanakkor Kijev egyhamar nem köt kompromisszumot, mivel a különös ukrán magatartás mögött nem annyira a vezetékrendszer működése, mint inkább Washington hatása áll.

„Az Európai Unió kész csatlakozni a hét végén tartandó orosz–ukrán csúcstalálkozóhoz, ami a gázválság megoldását célozza. Legfőbb ideje, hogy megtartsák a magas szintű orosz–ukrán találkozót” – közölte csütörtökön Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. Johannes Laitenberger hozzátette: az EU részéről Andris Piebalgs energiaügyi biztos, valamint Martin Riman, a soros elnökséget ellátó Csehország illetékes szakminisztere fog csatlakozni a Moszkvában tartandó megbeszélésekhez. Viktor Juscsenko ukrán elnök viszont leszögezte: a gázfelhasználók csúcsértekezletének megrendezése kiváló gondolat, de nem lenne jó a tanácskozást Moszkvában tartani, lévén Oroszország érdekelt fél a viszályban. Ő Brüsszelt vagy Prágát tartaná ideális helyszínnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!