Hírek

2009.01.12. 10:59

Kártérítési per Itália jó hírének megsértése miatt

Százhúszmillió eurós kártérítési pert indít az olasz állam a két és fél évvel ezelőtt napvilágra került korrupciós futballbotrány tizennyolc főbűnösével szemben.

mti

Az olasz állam az ország nemzetközi hírnevének megsértése miatt indított pert. A keresetben arra hivatkozik, hogy az alkotmány kimondja: minden állampolgára számára kötelező az ország hírnevének védelme. Ha a bíróság helyt ad a keresetnek, a kártérítési összeget az ország olimpiai bizottsága (CONI), labdarúgó-szövetsége (FIGC) és sportminisztériuma kapja meg.

A korrupciós botrány 2006-ban robbant ki. Elsőrendű vádlottja Luciano Moggi, a Juventus akkori sportigazgatója volt, aki csapata számára kedvezően befolyásolta a játékvezető-küldést, és több esetben fenyegetéssel kényszerített játékosokat arra, hogy a fia menedzserirodájával kössenek szerződést. Moggit csütörtökön tizennyolc hónap börtönbüntetésre ítélte egy római bíróság, fia, Alessandro tizennégy hónapot kapott. Az állam Moggiékon kívül kártérítést követel többek között Massimo de Santis és Gianluca Paparesta FIFA-játékvezetőtől és Innocenzo Mazzinitől, az FIGC korábbi alelnökétől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!