Hírek

2009.01.06. 17:16

Jelentősen drágulhatnak a támogatott lakáshitelek

A pénzügyi szakértők szerint akár 2-3 százalékponttal is emelkedhetnek a kamatok

M. S.

Jelentősen emelkedhetnek a következő hónapokban az államilag támogatott, forint alapú lakáshitelek kamatai – állítják a szakértők. Az ok: ezeknél a konstrukcióknál a fizetendő terheket jelentős részben az állampapírok kamatai határozzák meg, és utóbbiak a pénzügyi válság következtében alaposan megugrottak az elmúlt időszakban. A kamatemelkedés egyes vélemények szerint akár a két-három százalékpontot is elérheti.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Azok közül viszont, akik mostanában terveznek támogatott kölcsönt felvenni, sokan szembesülhetnek a korábbinál kedvezőtlenebb feltételekkel.
[/caption]

Azokat persze, akiknek már van ilyen kölcsönük, a tehernövekedés csak késleltetve fogja érinteni, attól függően, hogy mikor fut ki jelenlegi kamatperiódusuk (a periódus alatt a bank nem változtathat a kamaton). A támogatott hitelekre jellemző a hosszú periódus, választani az egy-, az öt- és a tízéves kamatrögzítés között lehet.

Azok közül viszont, akik mostanában terveznek támogatott kölcsönt felvenni, sokan szembesülhetnek a korábbinál kedvezőtlenebb feltételekkel.

Szakértők szerint a kamatemelkedés nem lesz hatással a támogatott hitelek iránti érdeklődésre, hiszen az elmúlt hónapokban a devizás kölcsönök is számottevően (kettő-négy százalékponttal) drágultak. A támogatott kölcsönök iránt amúgy az elmúlt években folyamatosan mérséklődött a kereslet, a tavalyi második félévben a bankok mindössze havi tízmilliárd forint értékben helyeztek ki ilyen kölcsönöket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!