Hírek

2009.01.27. 07:00

János vitéz nem lepődött meg

Jelenleg a Nemzeti Színház hét darabjában szerepel, műsorvezetőként is láthatjuk az RTL Klub képernyőjén, a Tűzvonalban című sorozatban is ott van. Stohl András mégis állítja: a mostani tempója kifejezetten kényelmes.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignright" width="235"] „ Erős előítélettel nézheti ezt a darabot az, aki megbotránkozik rajta” – mondja Stohl a János vitézről. FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]– A János vitéz című darabot sokan dicsérik modern feldolgozásáért, néhányan viszont felháborodtak. Ön melyik reakcióra számított inkább?
– Erős előítélettel nézheti ezt a darabot az, aki megbotránkozik rajta. Ilyen ordító sikert ugyanis csak ritkán lehet tapasztalni. Az előadás alatt nagyon sokan meghatódnak, utána pedig hosszú percekig ünnepel a közönség. Ezek után természetesen engem is meglepett, hogy az interneten megjelent néhány gyalázkodó vélemény, de én úgy gondolom, hogy ezek a névtelenségbe burkolózó, önjelölt kritikusok szinte már várták, hogy kritizálhassák Alföldi Róbert rendezőt.

– A legtöbben azt kifogásolják, hogy Tündérországban prostituáltak élnek. Első olvasásra nem lepte meg ez az új felfogás?
– Nem, mivel Alföldivel ez már a nyolcadik közös munkánk. Szerintem ő ezzel a rendezéssel nem vett el a darabból semmit, sőt, ellenkezőleg: közelebb hozta azt az emberekhez. Az, hogy néhányan ezt vitatják, szívük joga. Ezzel kapcsolatban Bodrogi Gyula mondta ki a nagy igazságot: a néző az, aki bent ül a színházban. Nekem csak az ő véleményük számít.

Névjegy

1967. február 23-án született Budapesten.

1990-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

2000-ben Jászai Mari-díjat kapott.

2003-tól a Nemzeti Színház tagja. Rendszeresen hívják filmezni és szinkronizálni, az RTL Klub egyik arcának számít.

– Szerepel a Tűzvonalban című, folytatásos krimiben is, amely nemrég rangos díjat nyert Moszkvában. Gondolta volna, hogy ez a sorozat így kinövi magát?
– Amikor először megkaptam a forgatókönyvet, azonnal feltűnt, hogy roppant szövevényes és izgalmas történetről van szó. Ráadásul a szereplőgárda is nagyon jó, így aztán számomra cseppet sem meglepő, hogy a széria kezd befutni. Sőt, inkább még hiányérzetem van, mivel – remélem, ezzel nem sértek meg senkit – a közszolgálati csatorna hirdethetné egy kicsit intenzívebben is ezt a produkciót. Meggyőződésem, hogy ha a Tűzvonalban egy kereskedelmi csatornán futna, bőven egymillió fölött lenne a nézettsége.

– Ön jelenleg hét darabban játszik, havonta egy hétig pedig reggeli műsort vezet az RTL Klub csatornán. Hogy bírja ezt a pörgést?
– Most már egészen lelassultam. Decemberben még szerepeltem a Szombat Esti Láz című táncos megmérettetésen, és a Tűzvonalban forgatása is zajlott. Ahhoz képest ez a tempó kifejezetten kényelmes.

1990-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

2000-ben Jászai Mari-díjat kapott.

2003-tól a Nemzeti Színház tagja. Rendszeresen hívják filmezni és szinkronizálni, az RTL Klub egyik arcának számít. „ Erős előítélettel nézheti ezt a darabot az, aki megbotránkozik rajta” – mondja Stohl a János vitézről. FOTÓ: DARNAY KATALIN Stohl András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!