Hírek

2009.01.12. 17:00

Izrael maga akar dönteni a háború befejezéséről

Az izraeli hadsereg gyalogos egységi elérték Gáza város külterületeit, a városban mintegy 400 ezer ember van bekerítve.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Feltételezett fegyverraktárakat és csempészalagutakat támadott kedden az izraeli hadsereg - FOTÓ: AFP
[/caption]Mivel a Hamász-fegyveresek nagy része a házak között rejtőzködik, az izraeli hadsereg folytatni fogja előrenyomulását a városba - jelentette ki Maj Avital Leibovich, a hadsereg szóvivője. Jelentések komoly harcokról számoltak be Gáza város külső kerületeiből. Időközben a behívott izraeli tartalékosok is bevetésre kerültek, ők biztosítják a konfliktus során már elfoglalt területeket. Mark Regev izraeli szóvivő szerint a Hamász komoly veszteségeket szenvedett és Izrael a végjáték felé tart.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfői genfi határozatában erélyesen elítélte a Gázai övezet ellen indított izraeli hadműveletet. A dokumentumra 33 tagállam képviselője igennel, egy – Kanada – nemmel szavazott, 13 európai tagállam pedig tartózkodott. A nyugati államok küldöttei kifogásolták, hogy a határozattervezet szövege nem domborította ki kellőképpen a Gázát igazgató Hamász palesztin szervezet Izrael-ellenes rakétatámadásainak szerepét a válságban. A határozat szerint az izraeli fegyveres erők támadásai az emberi jogok tömeges megsértésébe és a térségben lévő létfontosságú infrastruktúrák módszeres lerombolásába torkolltak.

„Izrael maga akarja meghatározni a gázai övezeti fegyvernyugvás kezdetének időpontját” – hangoztatta hétfőn a zsidó állam külügyminisztere. Cipi Livni visszautasította a bírálatokat, amelyeket azért kapott hazájában, mert nem vett részt a Biztonsági Tanács ülésén, amikor a gázai övezeti tűzszünettel kapcsolatos határozatról vitázott a testület.

Feltételezett fegyverraktárakat és csempészalagutakat támadott kedden az izraeli hadsereg - FOTÓ: AFP Gáza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!