Hírek

2009.01.02. 15:42

Ismét leállhatnak a vonatok

Újra sztrájkolhatnak januárban a vasutasok. Bár a VDSZSZ is aláírta a kollektív szerződést a MÁV vezetőivel, de a bérfejlesztésről és a sztrájkolók követelésiről továbbra sem tudtak megállapodást kötni.

Vég Márton

A januári fizetését már a megemelt összeg szerint kapja a mintegy 30 ezer vasutas, igaz, a 4,1 százalék felét a munkáltató differenciálhatja. Ugyanis két hónapos egyeztetés után, az óév utolsó munkanapján a MÁV és a reprezentatív szakszervezetek képviselői aláírták az új, január 1-jétől hatályos kollektív szerződést.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Újra sztrájkolhatnak januárban a vasutasok.
[/caption]

Csak részmegállapodás született viszont a vasutasok jövő évi bérét meghatározó, 4,1 százalékos bérfejlesztésről. A munkáltató által ajánlott mértéket a többi szakszervezettől eltérően a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) nem fogadta el. A február óta már hat sztrájkot indító VDSZSZ ugyanis az egyeztetéseken hétszázalékos emelést követelt. A sztrájkkészültségben lévő, 12 ezer szervezett vasutast képviselő érdekvédelmi szervezet már csak azért sem írta alá a bérmegállapodást, mert sztrájkkövetelései – a MÁV Cargo privatizációjából befolyt minden vasutas számára 250 ezer forint kifizetését, valamint a kiszervezett dolgozókat érintő 10 százalékos pótlék bevezetését – továbbra is érvényesek, s azokért kész bármikor ismét folytatni a sztrájkot.

A VDSZSZ követelései

- minden vasutasnak 250 ezer forint

a MÁV Cargo privatizációs bevételéből

- 10 százalékos többlet-bérfejlesztés

- az új menetrend visszavonása,

mivel az ellehetetleníti a személyszállítást

- elbocsátott emberek visszavétele

„Nem befolyásolja a VDSZSZ követeléseit a kollektív szerződés aláírása, így januárban újraindulhat a határozatlan idejű országos vasutassztrájk” – mondta Bárány Balázs. A szakszervezet alelnöke elmondta, hogy a január 5-i héten kezdeményezik a tárgyalások felvételét a MÁV vezetésével és azok kimenetelétől függően döntik el, hogy folytatják-e a sztrájkot. Utalt arra, hogy adataik szerint 11 próbaidős vasutast bocsátott el a MÁV-START Zrt. országszerte. „Az elbocsátások a társaság, sztrájkoló munkavállalók elleni bosszúhadjáratának részét képezik. Ezért a januári tárgyalások során követelni fogjuk, hogy az elbocsátott embereket vegye vissza a MÁV-START” – mondta Bárány Balázs.

Ellenben a MÁV közölte: a Munka törvénykönyve szerint a próbaidő alatt a munkáltató és a munkavállaló is azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. „Nem mondtunk fel a próbaidős munkatársaknak, mivel felmondás nincs a próbaidő alatt” – jegyezte meg Balogh-Fazekas Anita. A MÁV szóvivője kijelentette: a próbaidős vasutasok elbocsátása nincs semmilyen összefüggésben a sztrájkkal.

Gaskó nem készül kormányzati szerepre

„Nem fogjuk elereszteni a követeléseinket, amelyek a lassan egy éve tartó konfliktust okozzák a vasúttársaságnál” – fogalmazott a Népszabadságnak adott interjújában Gaskó István. A VDSZSZ elnöke szerint követeléseik eddigi elutasítása mögött a miniszterelnök politikai bosszúja áll. „Gyurcsány Ferenc megüzente, hogy ne is számítsunk követeléseink teljesülésére” – állította a szakszervezet vezetője. Azt reméli, hogy a kormányfő belátja majd, hogy a jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig.

„Mondhatom, hogy a sztrájk támogatottsága nagy, a vasutasok nem félnek a megtorlástól” – válaszolta a kérdésre, hogy a szakszervezeti tagok nem féltik-e az állásukat. Gaskó szerint még erősödni is fog a tiltakozás. Az interjúban a VDSZSZ vezetője azt mondta, nem készül politikai szerepre, sem a Fidesz, sem más párt oldalán. „Nincs az a párt, amelyik eredménnyel tudna felkérni politikai vagy kormányzati szerepre. Én szociáldemokrata értékrendet vallok magaménak, mit keresnék egy jobboldali párt listáján? Az a bajom, hogy a magát baloldaliként meghatározó szocialista párt olyan ultra-neoliberális politikát folytat, ami szerintem összeegyeztethetetlen a baloldali értékekkel” – fogalmazott.

a MÁV Cargo privatizációs bevételéből

- 10 százalékos többlet-bérfejlesztés

- az új menetrend visszavonása,

mivel az ellehetetleníti a személyszállítást

- elbocsátott emberek visszavétele Újra sztrájkolhatnak januárban a vasutasok. Újra sztrájkolhatnak januárban a vasutasok. Újra sztrájkolhatnak januárban a vasutasok. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!