Hírek

2009.01.10. 15:09

Írország leminősítés előtt

A Standard and Poor's vezető nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy Írország adósi megítélésének kilátását stabilról negatívra rontotta és jelezte, hogy leminősítheti az ország első osztályú „AAA” hitelképességi besorolását.

VGO - MTI Eco

Mindezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az ország versenyképessége és gazdasági növekedése a 10 milliárd eurós bankmentő csomag ellenére sem mutatja a javulás jeleit. Ez idő szerint ugyanis az ország fiskális helyzete és gazdaságának főbb szektorai is romló helyzetről tanúskodnak. Az építőipar, valamint a pénzügyi szektor helyzetével kapcsolatban fogalmazta meg a minősítő elsősorban aggályait.

A fiskális helyzet konszolidálására az ír adósságkezelő központ fokozza állampapír-aukciós tevékenységét a jövő hónaptól. A múlt évben az ír GDP 1,4 százalékkal zsugorodott, az ír pénzügyminisztérium becslése szerint az idén a visszaesés 4 százalék körül lesz. A tavaly 6,3 százalékos munkanélküliséget erre az évre 9,2 százalékosra becsülik, az állami deficitet a GDP 10,5 százalékára.

VGO - MTI Eco -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!