Hírek

2009.01.30. 13:45

Internálótábor helyére épül Kistarcsa új központja

Elkészült Kistarcsa városközpontjának fejlesztési terve, amely szerint a hajdani internálótábor helyén épülne fel az új centrum,

BAMA

Elkészült Kistarcsa városközpontjának fejlesztési terve, amely szerint a hajdani internálótábor helyén épülne fel az új centrum, ezért az önkormányzat az állami tulajdonban lévő terület átadását kérve levélben fordult az illetékes tárcához - közölte a Pest megyei település polgármestere pénteken az MTI-vel.

Tóth Szabolcs elmondta, hogy az agglomerációban fekvő város folyamatosan gyarapodik, és arculatának kialakításához szükség lenne a központban lévő, a vészterhes történelmi korszakot idéző egykori lágerre. Az egyhektáros területen álló, utoljára a Belügyminisztérium (BM) által használt hét épület évek óta üresen áll, állaga romlik, őrzése pedig milliókba kerül. Az önkormányzat tulajdonába került egykori fogdaépület viszont ma már egészségházként szolgálja a közösséget - tette hozzá.

Az elképzelés szerint - amennyiben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átadja a hozzávetőleg 200 millió forintra becsült ingatlant az önkormányzatnak - ezen a helyen lenne a főtér és óvoda, bölcsőde is létesülhetne itt.

Tóth Szabolcs utalt arra: ezekre az intézményekre azért is szükség van, mert sok fiatal család költözik a ma már 12 ezer lelkes városba és így sok az újszülött is. Az egyik épületben a helyi rendőrőrs kapna helyet, egy másikban közösségi ház működne, a harmadikban pedig egy, az internáló tábor történetét bemutató múzeum rendezkedhetne be, amely az idegenforgalom fellendítését serkentheti - mondta.

Szilárdi László, a helyi művelődési ház vezetőjének tájékoztatása szerint a leendő múzeumhoz már gazdag anyagot, dokumentációkat, fotókat, relikviákat gyűjtöttek össze. Ezekből megtudható például, hogy a sok ezer ember szenvedésének, gyötrelmeinek színtere eredetileg, a múlt század elején az egykori Vas- és Vagon Gyár lakótelepe volt, később az 1919-es vörös terror, majd a fehér terror üldözötteit zárták be ide - fogalmazott.

Hozzátette: a második világháború idején elhurcolt zsidókat, munkaszolgálatosokat tartottak itt méltatlan körülmények között, majd a Rákosi-rendszer ellenségei sínylődtek a szögesdrót mögött. A legutóbb a BM idegenrendészete menekülttábort működtetett Kistarcsán.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra: az évtizedek során olyan hírességek voltak hosszabb-rövidebb ideig a láger foglyai, mint Faludy György, Kádár János, Csurka István és Rajk László. A dokumentumok között videofelvételek is fellelhetők, amelyeken a fogságban tartottak és az egykori foglárok is visszaemlékeznek a sok történelmi tanulságot hordozó időkre - közölte Szilárdi László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!