Hírek

2009.01.27. 17:46

Igazolni kell az új kötelezőt

Autósok ezrei lehetnek bajban, mert nem kapták meg időben a biztosítótól az új kötelezőjük első díjának befizetéséről szóló igazolást és csekket. Szombattól ők akár biztosítás nélkül is maradhatnak ideiglenesen.

Németh Márk

Az idén is késhetnek a biztosítók az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) feldolgozásával, amivel autósok ezreit hozhatják kellemetlen helyzetbe – figyelmezetett közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Az alkuszokat egyre több ügyfél keresi fel azzal, hogy még mindig nem kapta meg a kötelező biztosításáról szóló csekket, és így fizetési kötelezettségének sem tud eleget tenni, holott két nap múlva lejár az erre kiszabott január 30-i határidő.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Autósok ezrei lehetnek bajban
[/caption]

Biztosítás nélkül maradhatnak

Az ügyfelek aggodalma jogos, aki ugyanis nem fizet határideig, az biztosítás nélkül maradhat. Azaz, ha kárt okoz az autós, akkor a teljes anyagi felelősség őt terheli, ami egy súlyos személyi sérüléssel járó baleset okozása esetén akár egy egész életre szóló eladósodást is eredményezhet.

„Azokat az autósokat érinti ez a gond, akik decemberben új társasághoz szerződtek, és halasztott díjfizetést kértek, azaz a szerződéskötéskor nem kapták meg egyből az első negyedévre szóló csekket, vagy nem szedték be tőlük az első negyedéves díjat. Az interneten szerződők túlnyomó része ebbe a kategóriába tartozik” – mondta lapunknak Anka Márton, a Kontakt Humán Biztosítási Alkusz Kft. szakértője. Bár a halasztott díjfizetés általában harmincnapos határidőt takar (és ez jár le január 30-án), a biztosítók egy része már hatvannapos díjhalasztást is felajánl az ügyfeleinek.

A rendőr is büntethet

Ebben az esetben a díj befizetése kevésbé sürgető, hiszen nem fenyeget a biztosítás megszűnésének a veszélye. De még így is lehetnek gondjai az autósnak, ha rendőrrel fut össze. A közúti ellenőrzések során már január 31-én is kérhetik a biztosítás érvényességének igazolását. Az igazolás hiánya önmagában szabálysértésnek minősül, függetlenül attól, hogy a gépjármű üzembentartója egyébként rendelkezik-e érvényes biztosítási fedezettel.

Ráadásul a kötelezőváltásnál kapott biztosítási ajánlat a halasztott díjfizetés határidejének lejárta után már önmagában nem alkalmas a biztosítási fedezet igazolására – tehát a rendőr nem fogja azt elfogadni –, hanem emellett elengedhetetlen a díjfizetés igazolása is. Fontos tudni, hogy erre csak a csekk, vagy a biztosító által kiállított bizonylat alkalmas, a csoportos beszedésről, vagy banki átutalásos fizetésről szóló banki igazolást a rendőr nem köteles elfogadni.   
 
Mit lehet tenni?

„Ha még nincsen a kezünkben a díjfizetésről szóló csekk vagy biztosítói igazolás, a legcélravezetőbb, ha ott járunk utána az elmaradt számlának, ahol a biztosításunkat megkötöttük” – javasolja Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. Ez általában az adott biztosító ügyfélszolgálata vagy a biztosítási alkuszunk. Hatvan napos díjhalasztás híján péntekig mindenképpen gondoskodjunk az első díj befizetéséről a biztosító ügyfélszolgálatánál! „Ha pedig hatvan napos díjhalasztást kaptunk, arról vagy a biztosítási kötvényt, vagy a biztosító által kiállított igazolólapot szerezzük meg! Fontos, hogy ebben az esetben sem szabad megfeledkezni a további egy hónappal kitolt fizetési határidő szigorú betartásáról.” – tette hozzá a szakértő.

A biztosítók készültek

Jelenleg kilencven százalék körüli az új szerződések feldolgozottságának az állapota – tájékoztatta lapunkat Maják Viktor, az Union biztosító marketing igazgatója. Bár elmondása szerint a napokban még mindig érkeztek hozzájuk új szerződések az alkusz partnereiktől, terveik szerint a beérkezett ajánlatokat péntekig kötvényesítik, és kiküldik az ügyfeleknek. A szerződések feldolgozottsága közel százszázalékos, a lakosság részére a csekkek kiküldése folyamatos – reagált megkeresésünkre az Allianz Biztosító. Akiknek nem sikerült bármilyen oknál fogva leemelni a számlájáról a díjat, ezen a héten kapnak egy levelet, hogy március 15-ig kockázatviselésünk fennáll – tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!