Hírek

2009.01.26. 05:50

Hitelét veszti az eurózóna

Az Európai Unió új tagjai után egymást érik a leminősítések már Nyugat-Európában is. A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor’s egy hét alatt az eurózóna három tagjának, Görögországnak, Spanyolországnak és Portugáliának rontotta le hosszú távú adósi besorolását. Írország figyelmeztetést kapott. Hasonló veszélynek lehet kitéve Franciaország és a recesszióba zuhanó Nagy-Britannia is.

AS-network

A történtek miatt egyesek látni vélik az eurózóna szétesését, a szakértők zöme azonban valószínűtlennek tartja, hogy bármely tagállam elhagyná az övezetet. A két legilletékesebb, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke és Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa megalapozatlannak minősítette azokat az aggodalmakat, hogy a leminősítések szétfeszítenék az eurózónát.

Általában a hibás gazdaságpolitika, a deficit és az ebből adódó államadósság „mellbevágó elszabadulása” vezet oda, hogy egy-egy ország tőkeértéke csökken – kommentálta szerkesztőségünknek a leminősítéseket Csaba László egyetemi tanár. Emiatt került a veszélyzónába Írország, s ahhoz közel Franciaország, de még akár Olaszország is. Csaba László ugyanakkor óvott a túlzott állami beavatkozástól, mert az a deficit és az eladósodás további növekedéséhez vezet. Meglátása szerint a piac hat-nyolc hónapon belül elrendezi a dolgokat, és az egészséges mutatójúak kerülnek ki győztesen, ha az állam hagyja, hogy nyerjenek.

Nem segít a térségben az EKB

Az Európai Központi Bank óvakodna attól, hogy az eurózóna 16 tagállamán túlra is kiterjessze tevékenységét – hárította el Yves Mersch luxemburgi központi banki kormányzó azt a javaslatot, amelynek kilenc bank adott hangot közös levelében, egyes balkáni országok megsegítését kérve. Egyúttal utalt arra, hogy az EKB által Magyarországnak és Lengyelországnak nyújtott rendkívüli hiteleket sem nézte mindenki jó szemmel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!