Hírek

2009.01.03. 19:01

Hidegháború a gázfronton

Kisebb a nyomás, ezért tovább tart, amíg ideér az orosz gáz, de jön. Annyi, amennyinek jönnie kell. Egyelőre tehát nincs gáz, de ha lesz, akkor is hónapokig elég a tartalék.

Fábos Erika

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Az FGSZ szerint a szállítások szombaton szerződésszerűen folytak, a nyomás is emelkedik. FOTÓ: AFP
[/caption]Moszkva szerint Kijev megcsapolja a tranzitvezetékeket, miután a Gazprom négy napja nem szállít gázt Ukrajnának. Kijev szerint keveset kapnak orosz partnerüktől, az uniós tranzitvezetékből mégsem vesznek el semmit. Az ukrán-orosz gázvita hátterében az áll, hogy bár Ukrajna kifizette oroszországi gázártartozásának nagyobbik részét, több mint 600 millió dollárral még mindig adós, ráadásul nem sikerült megállapodnia a Gazprommal a gázszállítás feltételeiről sem. Ukrajna az oroszok szerint túl sok pénzt kér azokért a tranzitvezetékekért, amelyeket Oroszország azért használ, hogy Európába juttassa a gázt.

A vita miatt az orosz Gazprom csütörtök reggel negyedére csökkentette az Ukrajnának szállított földgáz mennyiségét. Így az óránkénti 1,6 millió helyett csupán 0,4 millió köbméter kerül a vezetékekbe az ukrán fogyasztóknak. Ukrajna ezt követően bejelentette, hogy napi 21 millió köbméterrel csökkenti az Európába irányuló orosz tranzitgáz mennyiségét. A hazánk ellátásáért felelős Földgázszállító Zrt.-vel (FGSZ) pedig azt közölték, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel veszik vissza, ám időpontot nem jelöltek meg.

Három évvel ezelőtt hasonló vita miatt állt le a gázszállítás Ukrajnába. Akkor Kijev saját ellátására csapolta meg az Európának szánt mennyiséget, ami miatt problémák léptek fel hazánkban is.

Lakossági korlátozás: csak végső esetben

A gázellátás akadozása esetén meghatározott sorrendben fogyasztói korlátozás is lehetséges. Ezt a sorrendet minden év szeptember 30-ig a Magyar Energiahivatal állapítja meg öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén, a legvégső esetben korlátozható fogyasztói kört a háztartások jelentik. A hivatal határozata alapján először az olyan ipari, kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2500 köbméter per óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le. A korlátozás időtartama legfeljebb négy óra lehet.

Magyarországon kívül Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában vannak problémák a gázzal. Olyannyira, hogy Romániában emiatt hétfőtől egy vegyipari kombinátot is le kell állítani. Azt, hogy Magyarországon pontosan mi a helyzet, nem lehet tudni. Az Európai Bizottság azt hozta nyilvánosságra, hogy a várt 42 millió köbméter helyett csak 32 millió köbméter gázt kapott Magyarország az elmúlt két napban. Molnár Csaba energiaügyi miniszter ugyanakkor még az uniós bejelentés előtt nyilatkozott úgy, hogy csak a nyomás csökkent, a mennyiség nem, bár ez is növeli a krízis kockázatát. Hangsúlyozta azonban, hogy az ellátás garantált. Jelenleg napi 63-64 millió köbméter gázfelhasználás mellett egy napi ötmillió köbméteres csökkentés sem lenne érezhető. A kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gázt tartalékolnak, ez a mennyiség hónapokra elegendő.

Az FGSZ ugyanakkor azt állítja: pénteken megérkezett Ukrajna irányából a szerződött földgázmennyiség. Sőt, az ukrán földgázszállító cég visszaigazolta a szombati napra Magyarország irányába szállítani kívánt földgázmennyiségeket is. Lakatos Edina, az FGSZ szóvivője azt mondta: a szállítások szombaton szerződésszerűen folytak, a nyomás is emelkedik, igaz az még nem felel meg a szerződésben foglaltnak. A nyomás pénteki értéke már a kritikus határon volt, szombaton 10 órakor azonban már elérte a 45 bart – a szerződés szerinti érték 48 bar.

Lakatos Edina közölte: a diszpécserek 24 órás kapcsolatban vannak az ukrán diszpécserekkel, és amint változást tapasztalnak, tájékoztatják a nyilvánosságot. Hogy milyen a nyomás, az azért fontos, mert ha nem elegendő, akkor technológiailag nem lehet működtetni a csővezetékrendszert, és fennakadások lehetnek. Megoldás egyelőre nincs, de az ukrán fél továbbra is hangoztatja, hogy az ortodox karácsonyra – január 7-re – meg szeretné kötni a szerződést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!