Hírek

2009.01.18. 16:49

Hétfőn kamatot vághat a jegybank

Ötven bázispontos jegybanki kamatcsökkentésre számít az elemzők többsége a monetáris tanács ülésén.

BAMA

Előrejelzéseik szerint ennek megfelelően az alapkamat 9,5 százalékra változhat. Néhányan azonban úgy gondolják, hogy a legutóbbi árfolyammozgások – a forint erőteljes gyengülése – valószínűleg elővigyázatosabbá teszik majd a Monetáris Tanácsot (MT). Ebben a környezetben a Merril Lynch londoni szakértői szerint kockázatos lenne egy kamatcsökkentés, mert az felgyorsíthatja a forintgyengülést, amely pedig végső soron komoly kamatemelésre kényszeríthetné a Magyar Nemzeti Bankot (MNB). Így szerintük ötven százalék annak az esélye, hogy a jegybank ma nem változtat a kamaton.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is az óvatos táborba tartoznak. Hétvégi előrejelzésükben úgy fogalmaztak, hogy még mindig várnak egy félszázalékos kamatcsökkentést mára a jegybanktól, de azzal számolnak, hogy a következő hónapokban már elővigyázatos pénzügypolitikát folytat majd a Monetáris Tanács.
A pénzügyi szakértők szerint a kamatcsökkentésnek nem szabna gátat az infláció alakulása, mivel az előrejelzések szerint már idén teljesülhet az MNB 3,0 százalékos inflációs célja.

Az elemzők szerint az idei év végére az egész éves átlagos infláció 2,5 százalékra csökkenhet, december végére pedig 262,5 forintos euroárfolyammal, és 7,0 százalékos jegybanki alapkamattal számolnak. Előrejelzéseik szerint a GDP 2,5 százalékkal csökken idén, jövőre viszont már 1,5 százalékkal nő, míg az euro bevezetését 2013-ban tartják elképzelhetőnek.

Újabb brit bankmentő csomag van készülőben

Több százmilliárd fontos újabb bankmentő csomag tervei készülnek Londonban. A brit kormány 200 milliárd font (58 ezer milliárd forint) költségvetési forrás felhasználását tervezi a bankrendszerben felhalmozódott rosszhitel-állomány kivásárlására. A nem fizető hitelek kezelésére külön „rosszhitel-bankot” hoznának létre. Az újabb kötelezettségvállalással ezer milliárd font – az éves brit GDP-érték több mint kétharmada – közelébe emelkedne az az összeg, amelyet a brit kormány a bankrendszer megmentésére szán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!