Hírek

2009.01.30. 17:25

Hárommiliárdos tartozás a csúcs az APEH feketelistáján

Egyre többen és egyre többel tartoznak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH). Az elmúlt évben háromszázmilliárd forinttal emelkedett az adóhatóság kintlévőségeinek összege, és az APEH adósainak száma is gyarapszik.

N.M.

Tavaly év végén 2 429 magánszemélynek – köztük 421 egyéni vállalkozónak – volt az adóhatóságnál 180 napon túl folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozása a tegnap közzétett legfrissebb adóslista szerint. Egy évvel korábban még „csak” 2 005 magánszemély, illetve egyéni vállalkozó szerepelt a feketelistán.
A 180 napon túl tartozó magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók – a 10 millió forintos küszöbértékkel számolva – együttesen 24,29 milliárd forinttal tartoztak 2008 végén az adóhatóságnak, tényleges adósságuk azonban ennél vélhetően jóval nagyobb volt.

Az APEH tegnap közzétett negyedéves feketelistája szerint a legnagyobb, közel hárommiliárd forintos adótartozása egy Akkad Imad nevű, a főváros VII. kerületében lakó férfi rendelkezik. Ezt az összeget a hivatalosan megállapított jogkövetkezménynek nevezett bírságok és pótlékok további kétmilliárd forinttal fejelik meg, így a férfinak összesen mintegy ötmilliárd forintot kellene befizetnie az államkasszába.

A második helyen a budapesti East-West Electronics Kft. áll 2,2 milliárd forintos tartozással, amelyet még egy közel ugyanekkora büntetés egészít ki. A lista első tíz helyezettje közül kilenc fővárosi érdekeltségű, de egy nyíregyházi vállalat is található köztük. A második legnagyobb adóhiányt felhalmozó magánszemély neve is külföldi csengésű, a szintén Budapest VII. kerületébe bejelentett Zhou Hai Feng összesen hatszázmillió forinttal lóg az adóhatóságnak, amelyet négyszázmilliós pótlék egészít ki pontosan egymilliárd forinttá.

N.M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!