Hírek

2009.01.11. 17:01

Hamarosan célt érhet a gázai offenzíva?

„A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva közel került ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat, de a hadművelet folytatódni fog. A biztonság megteremtésére azonban további türelemre és elszántságra van szükség” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg vasárnap az izraeli kormányülést Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, miután a zsidó állam hadserege benyomult Gázaváros déli részébe.

Sz. B.

Kórházi források szerint a támadás következtében ezekben a peremkerületében tíz holttestre bukkantak a romok alatt, közülük öten az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet tagjai voltak. A december 27-én kezdődött támadássorozat harmadik szakaszának megkezdéséhez tartalékosok újabb tízezreinek kellene menetparancsot kapnia Izraelben.

Az izraeli hadsereg belső vizsgálata időközben arra az eredményre jutott, hogy egy célt tévesztett izraeli aknagránát találta el az ENSZ által működtetett iskolát a múlt héten a Gázai övezetben – közölte egy izraeli védelmi illetékes. A támadásnak 39 halálos áldozata volt.

Az izraeli agresszió elleni felháborodás egyre több helyen torkollik tüntetésekbe. A gázai harcok kirobbanása óta nem látott méretű, több tízezres Izrael-ellenes megmozdulás volt a brit fővárosban hétvégén. A londoni felvonuláson a rendőrség szerint 15-20 ezren, a szervezők és a BBC televízió számításai szerint 60 ezren vettek részt. A menet egy része az izraeli képviselet elé érve összecsapott a karhatalommal. A rendőrök és a tiltakozók közül is sokan megsérültek.

Budapesten is tüntettek szombaton Izrael gázai offenzívája ellen. A mintegy ezer résztvevő között megjelentek a Magyar Gárda, A Jobbik és a Munkáspárt képviselői is. A demonstrálók a Hősök terén magyarul és arabul is felolvastak egy közleményt, amelyben a magyar iszlám közösségeket szólították fel szolidaritásuk kimutatására és a média tájékoztatására a kinti helyzetről, továbbá adakozásra buzdítottak a gázai rászorulók számára.

Tavaly meghiúsult az Irán elleni légicsapás

Izrael tavaly különleges bunkertörő bombákat kért az Egyesült Államoktól, amelyekkel légicsapást akart mérni Irán fő nukleáris létesítményére. George Bush azonban elutasította a kérést. A The New York Times hétvégi számában megjelent írás szerint Izrael olyan bombákat kért Washingtontól, amelyeket a mélyen föld alatt kiépített bunkerek ellen lehet használni. Ezeket Irak felett átrepülve vetettek volna be az iráni Natanzban található nukleáris (urándúsításra is alkalmas) létesítmények ellen.

Sz. B. Tavaly meghiúsult az Irán elleni légicsapás Izrael tavaly különleges bunkertörő bombákat kért az Egyesült Államoktól, amelyekkel légicsapást akart mérni Irán fő nukleáris létesítményére. George Bush azonban elutasította a kérést. A The New York Times hétvégi számában megjelent írás szerint Izrael olyan bombákat kért Washingtontól, amelyeket a mélyen föld alatt kiépített bunkerek ellen lehet használni. Ezeket Irak felett átrepülve vetettek volna be az iráni Natanzban található nukleáris (urándúsításra is alkalmas) létesítmények ellen. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!