Hírek

2009.01.09. 18:07

Hallgat a csepeli gyilkos

Előzetes letartóztatásba helyezték a csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottját és tettestársát. Az iskolai gondnok, aki lelőtte az intézmény igazgatóját és egyik helyettesét, megtagadta a vallomástételt.

Ambrus V.-Szabados B.

Lakat alá került pénteken a csepeli iskolai kettős gyilkosság mindkét gyanúsítottja: a gyilkosságot elkövető K. Tamás iskolai gondnok, illetve Deme Gábor, az intézmény gazdasági igazgatója.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Előzetes letartóztatásba helyezték a csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottját és tettestársát.
[/caption]

A Budai Központi Kerületi Bíróság indoklása szerint szökés, elrejtőzés és a bizonyítékok eltűntetésének veszélye miatt rendelték el előzetes letartóztatásukat. A segédtanárként is dolgozó gondnok szerda este fejbe lőtte a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatóját és annak egyik helyettesét, majd hogy a gyanút elterelje, magát is megsebesítette a kezén. A férfi altatásos műtéten esett át, és amikor kihallgatható állapotba került, megtagadta a vallomástételt. K. Tamást – akit több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsít a rendőrség – a tököli rabkórházba szállítják át.

A kettős gyilkosság másik gyanúsítottját, az iskolából előzőleg sikkasztás miatt K. Tamással együtt elbocsátott Deme Gábor gazdasági igazgatót a nyomozók többször kihallgatták.

Ám a rendőrök továbbra sem találják azt a szervert, amelyik a gyilkosságról készült képfelvételeket tartalmazhatja. Deme azt állította, hogy a szervert a Dunába dobta, de azon a részen mintegy 20 centiméter vastag jég borítja a vízfelszínt. Később egy másik helyszínt jelölt meg, ahol szintén nem találták meg az adathordozót a rendőrök. A feltehetően a bűncselekmény indítékául szolgáló, 3-4 millió forintos sikkasztási ügyet – ami miatt a gazdasági igazgatót és a gondnokot elbocsátották – szintén vizsgálják. „Ahogy a bűncselekmény során használt és a helyszínen hagyott PA63 típusú fegyver eredetét is" – mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A történetnek van egy másik, a helyi politikát érintő szála. Deme Gábor tagja a szocialista párt csepeli szervezetének, sőt az MSZP ifjúsági szervezete, a korábban Fiatal Baloldalként ismert Societas helyi alelnöke. A szocialisták kerületi taggyűlése hétfőn dönt arról, hogy kizárja-e az MSZP-ből Deme Gábort. "Deme a szocialista párt tagja, illetve a csepeli önkormányzat pénzügyi bizottságának külső szakértője. A posztról csak akkor lehet eltávolítani, ha maga mond le" - mondta Tóth Mihály, a kerület polgármestere.

A csepeli iskolában pénteken sem volt tanítás. Az intézményben várhatóan hétfőn döntenek a meggyilkolt igazgató és helyettese posztjának betöltéséről. A tanítás leghamarabb hétfőn kezdődhet meg.

A csepeli iskolában szerdán este történt a kettős gyilkosság. A gazdasági igazgató, elbocsátása miatt megbeszélt egy találkozót Takács Józseffel, az iskola igazgatójával. A férfi elhívta az egyik tanár kollégáját is a megbeszélésre. Deme a szintén elbocsátott, egyébként büntetett előéletű őrrel érkezett a találkozóra. A négy férfi csaknem félórát beszélgetett, majd a gyanú szerint a gondnok lelőtte az igazgatót és a tanárt is, végül belelőtt saját tenyerébe, hogy alibit igazoljon. Az eseményeket rögzítő szervert Deme eltűntette.

Pedagógiai asszisztens is volt a gyilkos gondnok

Nem lehetett biztonsági őr a csepeli kettős gyilkosság gyanúsítottja. Mivel a férfi büntetett előéletű volt, a kamara nem vette nyilvántartásba, és rendőrségi engedélyt sem kaphatott- mondta Németh Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. A férfinél egyébként akkor sem lehetett volna fegyver, ha valóban biztonsági őr, fegyverük ugyanis csak a fegyveres személy- és vagyonőröknek lehet. K. Tamást hivatalosan pedagógiai asszisztensként alkalmazták az intézményben, de nem volt pedagógusi végzettsége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!