Hírek

2009.01.19. 19:02

Gyurcsány javaslatokra vár

Egyelőre nincs sok konkrétum arról, milyen kormányintézkedések várhatók a mélyülő gazdasági válság enyhítésére. Gyurcsány Ferenc új elemzéseket és a szociális rendszer felülvizsgálatát kérte minisztereitől.

Ambrus Vilmos

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A tavaszi ülésszakra tervezett jogszabályváltozások között szerepel az adócsomag, illetve a szociális kiadások újragondolása.
[/caption]Gyurcsány Ferenc a vasárnap estig tartó kormányülés után hétfőn is egyeztetett a miniszterekkel. A kormányfő Veres János pénzügy-, Szűcs Erika szociális és Bajnai Gordon gazdasági miniszternek adta a legtöbb feladatot, de ezek egyelőre elemzések elkészítéséről, a költségvetési kiadások és bevételek átcsoportosításáról, valamint a szociális rendszer felülvizsgálatáról szólnak. Gyurcsány a vasárnapi kormányülés után úgy fogalmazott, édes és keserű pirulák egyaránt lesznek a kormány csomagjában.

A kabinet tervei szerint „különválna” a költségvetési hiány rövid távú kezelése. Ezt, ha nem éri el a kiadás 2,5 százalékát, saját hatáskörben is megteheti a kabinet. A miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, a költségvetési hiánynak nem szabad „elmennie”, mert hazánk úgy járhat, mint Németország, vagyis nem tud állampapírt eladni. „Ezért a hiánynak ott kell lennie, ahol van” – hangsúlyozta Gyurcsány. A tavaszi ülésszakra tervezett jogszabályváltozások között szerepel az adócsomag - amely várhatóan adóátrendezést javasol majd -, illetve a szociális kiadások újragondolása.

Gyurcsány Ferenc január 29-ére rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett azzal a céllal, hogy ismertessék a tervezett inztézkedéseket, illetőleg nyilvánosan vitassák meg a pártok a szükséges lépéseket. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mi várható az ülésen, úgy válaszolt, nem fog százalékos változásokat mondani, mert ennél érdemibb átalakítás kell, de beszél majd arról, mi az átalakulás alapvető struktúrája, és az erről szóló a részletes javaslatot hány héten belül terjesztik elő. Az utóbbi hónapok némiképpen kiélezettebb Sólyom-Gyurcsány-viszonyának fényében érdekes lehet, hogy a köztársasági elnök hivatala jelezte: Sólyom László részt vesz a rendkívüli ülésnapon.

Először visszaesés, majd javulás

(ezt jósolja az Európai Bizottság)

Növekedés: 2009: -1,6 százalék / 2010: 1 százalék

Munkanélküliség: 2009: 8,8 százalék / 2010: 9,1 százalék

Infláció: 2009: 2,8 százalék / 2010: 2,2 százalék

Hiány: 2009: 2,8 százalék / 2010: 3 százalék

A legfontosabb beavatkozást igénylő területekként a kormányfő az adórendszer átalakítását, az állami és nem állami beruházások ösztönzését, a foglalkoztatás és a szociális rendszer korrekcióját nevezte meg. Utóbbi azt jelentheti: rászorultsági alapon adnának szociális támogatást, vagyis bizonyos jövedelem fölött nem járna családi pótlék. Gyurcsány azt is mondta, a munkahelyteremtésbe a versenyszféra mellett a helyi közösségeket is be kellene vonni. A miniszterelnök ezt azért tartja fontosnak, mert a foglalkoztatás ösztönzése beleszámít a GDP-be. A szocialisták hasonlóképpen lényegesnek tartják a munkahelyek megőrzését elősegítő pályázatokat.
 
Érdekes az, az MSZP egyik, számos országgyűlési képviselőt tömörítő platformjában felmerült elképzelés, hogy radikális kamatcsökkentésre lenne szükség. Lapunknak nyilatkozó platformtagok szerint ennek a lépésnek azonnali gazdaság- és exportélénkítő hatása lenne. További érv a kamatcsökkentés mellett, hogy az infláció gyengébb forinttal is tartható lenne, illetve a világ több országában alacsony az alapkamat.

A Fidesz szerint a kormány lépései Magyarországot egyre mélyebbre sodorják a válság örvényében, az áfaemeléssel és a családi pótlék elvételével pedig a legrászorultabb emberektől vesznek el. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője úgy véli, a miniszterelnök határozott kormányzati cselekvés helyett létrehozott egy „kormányzati kudarckezelő központot”, amelynek célja, hogy az elmúlt félévben kormányzati politika címén bemutatott "csődtömeget" valahogyan eltussolja.

Növekedés: 2009: -1,6 százalék / 2010: 1 százalék

Munkanélküliség: 2009: 8,8 százalék / 2010: 9,1 százalék

Infláció: 2009: 2,8 százalék / 2010: 2,2 százalék

Hiány: 2009: 2,8 százalék / 2010: 3 százalék Gyurcsány Ferenc A tavaszi ülésszakra tervezett jogszabályváltozások között szerepel az adócsomag, illetve a szociális kiadások újragondolása. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!