Hírek

2009.01.21. 17:15

Gráf József: minőségi magyar bor kell!

Gráf József szerint a hazai termelőknek minőségi bort kell termelniük, mert a filléres importtal nem tudnak versenyre kelni. Ezt az egri X. Szőlészeti és Borászati Konferencián mondta el a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Tóth Balázs

Gráf József kiemelte: a borreform kapcsán felgyorsulnak az események, mert a fokozódó verseny miatt nagy feladatok várnak a borászokra a következő félévben. „A hazai borok az olcsó asztali kategóriában nem tudnak versenyezni az import termékekkel." - hangsúlyozta. Hozzátette: „a szállítási költségek nagyon lecsökkentek, ezért a chilei, az argentin, az ausztrál vagy éppen az olasz borok olcsóbbak. Ezek költsége literenként harminc eurócent, ami hihetetlenül alacsony, s ez adódik az eltérő technológiából, a másféle telepítési szerkezetből, s a szintén eltérő igényekből is. A magyar termelőknek inkább a minőségre kell törekedniük, ez az a terület, ahol kitörhetnek. Az asztali borok között is inkább a közepestől jobb minőségű és drágább termékekkel van keresnivalójuk a hazai borászoknak".

Gráf József szólt arról is, hogy a szőlőültetvények összterülete hazánkban nyolcvanezer hektár, amelyen három és félmillió hektoliter bort állítanak elő, ebből 7-800 ezer hektónyit tudunk exportálni. Ezzel a mennyiséggel az uniós piacon sem számítunk meghatározó tényezőnek. „Mivel állandó vevőkörre és minőségre kell törekedni, s inkább a belső fogyasztás a jellemző, itt kell előre lépni. Legalább egy-egy fő jellemzőben el kell térni a többi asztali fajtáktól, hogy a vásárlók ne kizárólag az árat nézzék, s megvegyék a külfölditől drágább hazai borokat. Az egyenletes minőséghez azonban szükség van a termelők, borászok fegyelmére, hogy betartsák az előírásokat, az etikai kódexet." - tette hozzá.

Az eredetvédelmi oltalomról a miniszter elmondta, az Egri Borvidéket különösképp érinti a szabályozás, hiszen az Egri Bikavér, a Debrői Hárslevelű, az Egerszóláti Olaszrizling és sok egyéb fajta fontos kincse ennek a tájegységnek. „Ezeket mind meg kell őrizni, hiszen ezekkel az egyedi jellemzőkkel tudnak piacot szerezni maguknak, eltérőt nyújtani a nagy átlagtól a pincészetek.” – tette hozzá. A miniszter kitért arra, hogy augusztus elsejétől hatályba lépnek az új eredetvédelmi előírások, addig pedig a borászoknak meg kell állapodniuk, s le kell írniuk minden egyes fajta jellemzőit, amelyen aztán legközelebb öt év múlva lehet változtatni.

Gráf József a borreform-tárgyalásokkal kapcsolatban megjegyezte: sikerült elérni bizonyos módosításokat, amelyeknek köszönhetően a magyar borászok nem kerültek hátrányba, úgy, mint azt az első verzió sejtette, amely a hazai borászok felének csődbe menetelét vetítette előre. A pénzelosztás rendszere például a végleges területen és a termelt bormennyiségen múlik, s nem a történelmi bázisjogosultságon, így Magyarország több forrással gazdálkodhat. Ráadásul, van külön nemzeti pénzkeretünk is, amelyet a saját belső igényeket figyelembe véve osztanak szét. A szakminiszter említést tett arról az egymilliárdos keretről is, amely az ágazati promóció céljait szolgálja, ám a borászok még csak kis mértékben használták fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!