Hírek

2009.01.12. 09:07

Golden Globe: Kate Winslet nagy napja

Tavaly egy félórás felolvasóest volt, idén háromórás szupershow kerekedett belőle. Igaz, az idei Golden Globe díjátadót már nem akadályozta a forgatókönyvírók sztrájkja.

Europress

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A legjobb nő szereplő és a legjobb mellékszereplő. FOTÓ: AFP
[/caption]Bár a magyar idő szerint hétfőn hajnalban megtartott Golden Globe-ot hagyományosan az Oscar-díj „előfutárának” tekintik, az idei esemény kiérdemelhetné az „Emmy-díj utórezgése” címet is. A sorozatok díjazása ugyanis szinte egy az egyben ugyanaz volt, mint az Emmy gálán: a drámai kategóriában itt is a Mad Men – Reklámőrültek című produkció lett a legjobb, a vígjátékok közül a 30 Rock-ot díjazták, a minisorozatok versenyében pedig a John Adams lett az első.

A legnagyobbat azonban a Legyen Ön is Milliomos vetélkedő győzteséről szóló Slumdog Millionaire című film tarolta: az alkotás nem csupán a tavalyi év legjobb filmjéért járó díjat kapta, de a rendezője, Danny Boyle is átvehette legjobb rendezésért járó Arany Glóbusz szobrocskát. Ráadásul a film forgatókönyvírója, Simon Beaufoy, illetve a film zenéjének szerzője, A.R.Rahman is a legjobbnak bizonyult saját kategóriájában. A tavalyi év legjobb filmvígjátéka Woody Allen rendezésében a Vicky Cristina Barcelona című film lett.

Az egy főre jutó díjak számát tekintve Kate Winslet számára végződött a legjobban a Beverly Hills-i ünnepség. Ő kétszer vehette át a Golden Globe szobrocskát: először a legjobb női filmszerep kategóriájában a Revolutionary Road (A szabadság útjai) című filmdrámában egy boldogtalan háziasszony megformálásáért díjazták, majd a legjobb női mellékszerepért járó elismerés is az övé lett a The Reader (Felolvasó) című filmben játszott szerepéért. Ez utóbbi elsőség vélhetően magát a színésznőt is meglepte, mivel a Golden Globe hivatalos weboldalán egy hete még Anne Hathaway neve volt feltüntetve ebben a kategóriában győztesként.

A Golden Globe legnagyobb tapsviharát egy olyan színész díjazása váltotta ki, aki már nem vehette át az arany szobrocskát. A legjobb férfi mellékszerepért járó elismerést ugyanis posztumusz Heath Ledger kapta, aki a The Dark Knigth (A sötét lovag) című Batman-filmben játszotta a gonosz Joker szerepét. Ledger egy éve halt meg véletlen gyógyszer-túladagolásban. A film a tavalyi év legnagyobb kasszasikere volt Észak-Amerikában. A díjat Heath Ledger helyett a film rendezője, Christopher Nolan vette át, a gála résztvevői pedig állva ünnepelték az elhunyt színészt.

A tavalyi év legjobb animációs filmje egy kiöregedett robot románca, a Wall-E cím rajzfilm lett. A legjobb külföldi filmért járó díjat a Waltz With Bashir (Keringő Basírral) című izraeli animációs film kapta, amely az 1982-es izraeli-libanoni háború eseményeit mutatja be.

Mickey Rourke volt a nagy visszatérő

Nem múlt el az este nagy visszatérés nélkül sem: ezt a szerepet most Mickey Rourke vállalta, aki a filmdráma kategóriájában lett a legjobb férfi főszereplő. A színész a The Wrestler (A birkózó) című filmben alakított egy fakulóban lévő sportcsillagot. A szerep nem állhatott messze tőle, hiszen Mickey is elindult már a lejtőn: az utóbbi időben leginkább botrányaival keltett feltűnést. Ittas vezetés miatt a rendőrség többször őrizetbe vette, s a mértéktelen plasztikai beavatkozás sem tett jót a 9 és fél hét című filmmel ismertté lett sztárnak. A mostani díj Mickey Rourke számára óriási esély, hogy a bulvárhírek helyett ismét a filmkritikákban szerepeljen. A birkózó című film egyébként a legjobb betétdalért járó elismerést is bezsebelte: az Arany Glóbusz szobrocskát Bruce Springsteen vehette át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!