Hírek

2009.01.08. 09:25

Gázában dúlnak a harcok - az ENSZ tehetetlen

Legalább 40 célpontot bombáztak az izraeli harci gépek csütörtökre virradóra a Gázai övezetben, közben Libanon területéről is megtámadták Izraelt.

BAMA

Legalább 40 célpontot bombáztak az izraeli harci gépek csütörtökre virradóra a Gázai övezetben - közölte a palesztin polgári védelem. A légi támadások célpontja elsősorban az Egyiptommal határos Rafah városa volt, ahol a fegyvercsempészek által használt alagutak találhatók.

Ugyancsak bombázták a terület legnagyobb déli települését, Hán Juniszt, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik bástyáját. A szemtanúk szerint a támadásoknak, amelyeknek tényét az izraeli hadsereg is megerősítette, nem voltak áldozatai.

Rakétákkal támadták Libanon területéről Izrael északi részét - közölték csütörtök reggel izraeli katonai illetékesek. A meg nem nevezett források szerint 3 vagy 4 rakéta csapódott be Galilea nyugati felében, Naharija körzetében, mintegy 5 kilométerre a libanoni határtól.

Az izraeli közrádió úgy tudja, hogy a támadásban ketten megsebesültek. Az izraeli hadsereg a Gázai övezet elleni légi offenzíva kezdete óta riadókészültségben volt a libanoni síita Hezbollah szervezet várható rakétatámadásai miatt. A történteket libanoni biztonsági illetékesek is megerősítették. Közben a Gázai övezetből is hat rakéta csapódott be Izrael déli városaiban. Az izraeli tüzérség lövéseket adott le csütörtökön reggel, válaszul a rakétatámadásra - közölte a hadsereg szóvivője.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet libanoni szóvivője szerint a fegyveres csoport nem felelős a Libanon területéről csütörtökön reggel Izraelre kilőtt rakétákért. Raafat Morra a francia hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: a Hamász Palesztinán belül folytatja harcát és azt az elvet vallja, hogy nem használja fel más arab ország területét az izraeli megszállás elleni küzdelemben. "Alapvetően mindaz, ami történik, Izrael hibája, mert képtelen megfékezni az arab és iszlám világ haragját a gázai mészárlás után" - jelentette ki a Hamász szóvivője.

Újabb eredménytelen napot zárt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán: a számtalan egyeztetés ellenére sem sikerült megállapodni arról, hogy határozattal vagy nyilatkozattal segítsék-e elő a gázai övezeti válság rendezését.

Csütörtökre összehívta az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülését Miguel D,Escoto, a világszervezet legfőbb szervének soros elnöki tisztségét betöltő Nicaragua ENSZ-nagykövete. Condoleezza Rice amerikai, David Miliband brit és Bernard Kouchner francia külügyminiszter megpróbál dűlőre jutni arab kollégáival, s ezért mindhárman úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza szerdán New Yorkból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!