Hírek

2009.01.04. 09:08

Gáza: tör előre a hadsereg

A Hamász több mint húsz harcosa vesztette eddig életét a Gázai-övezetben a szombat este kezdődött izraeli szárazföldi akcióban. Harminc izraeli katona megsebesült, köztük kettő súlyosan.

mr

Harckocsik és páncélozott járművek százai mellett legalább tízezer izraeli katona hatolt be az övezetbe, 2005 óta most először. Az izraeli hadsereg közleményében azt is tudatta, hogy a légierő 45 célpontra mért csapást, köztük fegyvercsempészek által kivájt alagutakra és fegyverraktárakra. Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő kijelentette: a hadművelettel az a céljuk, hogy megdöntsék a Hamász kormányzását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jutott dűlőre a gázai válság ügyében. A rendkívüli ülésen többórás alkudozás után sem sikerült megállapodásra jutni az ellenségeskedések leállítására felszólító dokumentum szövegéről. Az arab országok álláspontjával összhangban Líbia azt javasolta, hogy a BT szólítsa föl azonnali tűzszünetre Izraelt és a palesztinokat. Az indítvány sorsát azonban megpecsételte az Egyesült Államok elutasítása, ugyanis az elnöki nyilatkozat elfogadásához egyhangú döntés szükséges. A Hamász szerint vicc, ami az ENSZ-ben folyik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!