Hírek

2009.01.06. 08:19

Gáz: órákon belül ellátási zavarok?

Az ukrán Naftogaz azt állítja, hogy órákon belül zavarok lehetnek Európa földgázellátásában, mert az orosz Gazprom drasztikusan csökkentette az Ukrajnán keresztül áramló, európai fogyasztóknak szánt földgázszállításait. Az ukrán cég azt állítja, hogy az oroszok a normális mennyiség egyharmadára csökkentették a szállítást. Közben a Bulgargaz is bejelentette, hogy a Bulgáriába szállított orosz földgáz mennyisége kritikus szintre esett.

mr

Ukrajnából továbbra is csökkentett mennyiségű gáz érkezik Magyarországra. Hétfőn megkaptuk az ígért 30 millió köbmétert, amely 8 millióval kevesebb a szerződésben szereplőnél, ugyanakkor viszont kedd hajnal óta már Ausztria felől is a szokottnál kevesebb gáz érkezik hazánkba. Ennek oka, hogy Nyugat-Európa is kevesebb gázt kap az ukránoktól a Szlovákián áthaladó vezetéken – áll Zsuga Jánosnak, az FGSZ vezérigazgatójának kedd reggeli közleményében.

– Több hétre elegendő tartaléka van hazánknak, így egyelőre nem okoz gondot, hogy hétfő délután óta kevesebb gázt kapunk Ukrajna felől. Bár Kijev 8 millió köbméterrel csökkentette a szállítást, a kereskedelmi és biztonsági tartalékok miatt nincs krízis – mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter hétfőn. A kiesést hazai tározókból pótolni lehet, minden egyes eshetőségre forgatókönyv van. Jelenleg is több mint 3 milliárd köbméter gáz található a magyarországi kereskedelmi tározókban, ezt egészíti ki kb. 500 millió köbméter gáz a stratégiai biztonsági tározókban. Ez hosszú hetekre elegendő akkor, ha komolyabb probléma is bekövetkezne.

A Földgázszállító szerint a keddre várható fogyasztás 68-70 millió köbméter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!