Hírek

2009.01.20. 08:42

Gáz: kedden végre megérkezhet

Ígérete szerint ezekben a percekben már teljes kapacitással szállítja Közép-Európának a földgázt Oroszország.

mr - mti

A Gazprom hajnalban nyitotta meg a csapokat, ezt megerősítette Júlija Timosenko ukrán kormányfő is. A két ország gázcége hétfőn írt alá egy tízéves megállapodást. Az orosz-ukrán árvita miatt január 7-e óta nem érkezett orosz gáz Ukrajna felől. Az elmúlt két hétben Magyarországon a tartalékokat használta, valamint saját kitermeléséből és nyugati importból fedezte a szükséges mennyiséget. Zsuga János, a Földgázszállító Zrt vezérigazgatója az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta, bár hivatalos értesítést még nem kaptak, de azt valószínűsítik, hogy ma megindul és meg is érkezik Magyarországra az orosz földgáz.

Borisz Szapozsnyikov, a Gazprom szóvivője eközben bejelentette: a gázfolyam közép-európai idő szerint 8.30 körül újraindult. Az orosz Gazprom kedden reggel, moszkvai idő szerint 10 órakor (közép-európai idő szerint 8 órakor) megküldte a napi megrendelést az ukrán Naftogaznak. Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató pedig azt közölte Moszkvában, hogy erre az időpontra az ukrán fél megfelelő állapotba hozta a rendszert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!