Hírek

2009.01.11. 15:27

Fidesz-KDNP: komplex törvény kell a fagyhalálok ellen

Komplex törvényt sürget a Fidesz és a KDNP annak érdekében, hogy a nagy hideg miatt ne fagyjanak meg saját lakásaikban az emberek.

mti

Soltész Miklós (KDNP) és Turi-Kovács Béla (Fidesz) a távirati irodához vasárnap eljuttatott közleményben úgy fogalmaz: sokan nem csupán a szegénység miatt halnak meg, vannak köztük olyanok, akik egészségi állapotuk miatt sem tudnak segítséget kérni. Jogszabállyal az önkormányzatok kötelező feladatává kellene tenni a normatívák megfelelő növelésével -, hogy felmérjék, kik a veszélyeztetettek.

A javaslat szerint a felmérésbe be kell vonni a háziorvosokat, mert ők azok, akik a leginkább ismerik az életkörülményeket. Az erdőgazdálkodásban, ahol megvannak a fakitermelésre kijelölt helyek, megfelelő felügyelet mellett biztosítani kellene a saját célra történő kitermelést - írták. A Fidesz és KDNP szerint a kormánynak nemcsak a távhővel, és gázzal fűtő családokat kellene támogatnia, hanem azokat is, amelyek szénnel vagy fával fűtenek, ez 1,3 millió háztartást érint.

„Vizsgálja meg a kormány azt is, hogyan lehetne természetbeni támogatást adni azoknak a családoknak, amelyek ebben a kemény télben veszélyeztetettek. Sajnos jelenleg a hajléktalan-ellátásban is katasztrofális a helyzet: az idei normatívák nem érik el a 2005-ös szintet és a 2008-asnál is jóval alacsonyabbak” – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!