Hírek

2009.01.31. 13:45

Fidesz: Gyurcsány 600 milliárdot venne ki a családok zsebéből

A Fidesz szerint 600 milliárd forintot is kivehetnek az emberek zsebéből a miniszterelnök által bejelentett adóemelések, s ez családok százezreinek megélhetését veszélyeztetheti - erről Tállai András, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt szombati sajtótájékoztatóján. A kormány szerint hazudik a Fidesz, amikor általános adóemelésről beszél.

mti

A fideszes politikus szerint egy ötszázalékos áfaemelés 300 milliárd forintos terhet jelent, azt pedig még nem is lehet tudni, hogy a jövedéki adó emelése mennyivel terhelné meg a családokat. Emellett a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmények eltörlése, még a tervezet szja-csökkentéssel együtt is, 80-100 milliárdot vesz ki a magyar adózók zsebéből, mert az szja kedvezmények eltörlése számítások szerint 260-280 milliárd forintos terhet jelenthet, ezzel szemben a 18 százalékos sáv emelése csak 160-200 milliárdot hagyhat az embereknél.

Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy ez az elvonás a középrétegeket érinti majd, hiszen ma már sem az alacsony, sem a magas jövedelműek nem tudnak adókedvezményt igénybe venni.  Hozzátette, hogy a családi pótlék és a szociális juttatások felbruttósítása és megadóztatása 100-150 milliárd forinttal, vagyis havonta 2500-6000 forinttal terheli a családokat, míg a vagyonadóval mintegy 100 milliárd forintot akar beszedni a kormány. Az ellenzéki képviselő szerint ezekkel a lépésekkel családok  százezrei jutnak olyan helyzetbe, hogy nem fognak tudni megélni. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az emberek végső elkeseredésükben mennek utcára, és arra a hírre, hogy 600 milliárd forint is kikerülhet a zsebükből, "nagyon el fognak keseredni".

Tállai az alanyi jogon járó családi pótlék mellett érvelt, szerinte semmi értelme, hogy a családi pótlék bruttósításával akarják a válságot kezelni, ezzel csak hergelik az  embereket. Úgy vélte: ha a kormány tényleg erről a területről akar elvonni 150 milliárdot, akkor annak az lesz a következménye, amit a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója mondott, hogy "lázadások lesznek". Tállai András azt ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy ne csak bankárokkal találkozzon, hanem azokkal az egyszerű emberekkel is,  akik mindennapi szociális problémákkal küzdenek. Akkor talán  Gyurcsány Ferenc is meg fogja érteni, hogy súlyos szociális válságvan Magyarországon, és a bajban lévő családok terhére nem lehet megoldani a költségvetés gondjait.

A fideszes politikus szerint más megoldásra van szükség, csökkenteni kell a költségvetés kiadásait. Arra a kérdésre, hogy  milyen kiadásokat csökkentenének, Tállai András úgy fogalmazott: ha  reggel bemenne a Pénzügyminisztériumba, akkor estig biztos találna néhány száz milliárdot a költségvetésben. Teljesen új politikát kell kezdeni, és ehhez új választások kellenek - tette hozzá.

Ficsor Ádám, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint hazudik a Fidesz, amikor általános adóemelésről beszél. A kabinetfőnök az MTI-nek hangsúlyozta: általános egyetértés van  abban, hogy a gazdasági válság miatt kialakult helyzetben  csökkenteni kell a munkaterheket, ugyanakkor meg kell tartani a  költségvetési egyensúlyt. Mint mondta: ebben a helyzetben  természetes, hogy mindezt a kedvezmények, és más adónemek  emelkedésével lehet kompenzálni. Nem lehet adócsökkentést támogatni és közben félrevezető, esetenként hazug módon támadni az adócsökkentés forrásául szolgáló intézkedéseket. Felnőttnek kell tekinteni az embereket - közölte. Ficsor Ádám úgy látja, a teljesen megváltozott gazdasági helyzet  ellenére a Fidesz ismét a régi lemezt játssza és a gazdasági válsággal mit sem törődve ismételten saját hatalmi, politikai  érdekeit követi. Úgy tűnik, mintha a Fidesz nem értené, hogy mi van a világban, és sajnálatos, hogy egy volt pénzügyi államtitkár is  beállt ebbe a sorba - hangoztatta.

Emlékeztetett arra, a világgazdasági válság súlyosan érinti a  magyar gazdaságot, veszélybe kerülnek a kisvállalkozások és a munkahelyek tízezrei, sok céget a csőd, a megszűnés veszélye  fenyeget. A kabinetfőnök felidézte: a válság hatásának enyhítésére a  kormány átfogó programot javasolt, amelynek fontos része az adórendszer átalakítására tett indítvány. A kabinet a munkavállalást kívánja ösztönözni, ezért ezen a területen jelentős adócsökkentést javasol - közölte, hozzátéve az átalakítás eredményeként jelentősen csökkennének a személyi jövedelemadó és a munkát terhelő adóköltségek. Jelezte, a szociális kiadások fedezetét szolgáló adóbevételek csökkentését a kormány az szja-kedvezmények megszüntetésével, az  általános forgalmi adó szerény mértékű emelésével és a vagyoni adók bevezetésével tervezi ellensúlyozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!