Hírek

2009.01.27. 15:51

Feleslegesen gyengíti a forintot az MNB?

Az alapkamat csökkentésével eddig egyáltalán nem sikerült enyhíteni a hitelszűkén

BAMA

Éles kritikával illeti a jegybank kamatpolitikáját frissen ismertetett elemzésében a Concorde. A magyar pénzügyi szolgáltató azt állítja, az elmúlt hónapok kamatcsökkentései egy fikarcnyit sem enyhítették az általános hitelszűkét a gazdaságban, viszont sokat ártottak a forintnak.

Mint ismert, a tavaly október végi 11,5 százalékos csúcsról mostanra 9,5 százalékra ereszkedett az alapkamat a jegybank négyszer fél százalékpontos mérséklésének köszönhetően. A csökkentési sorozattal a pénzintézet a hitelkamatok mérséklődését, és így a vállalatokra és a lakosságra nehezedő nyomás enyhülését szeretné elérni. A Concorde azonban úgy véli, hiába mérsékli a jegybank ismételten a kamatot, addig, amíg a válság nem enyhül, és a bankok nem bíznak újra egymásban és a gazdaság szereplőiben, a hitelkamatok nem fognak csökkenni.

A sorozatos kamatmérséklések ugyanakkor nagyon rossz hatással vannak a forintra – emeli ki a Concorde. Az irányadó ráta ereszkedése ugyanis csökkenti a forint és a forint alapú pénzügyi eszközök (elsősorban is az állampapírok) vonzerejét, így mérséklődik iránuk a kereslet, ami viszont nemzeti devizánk gyengüléséhez vezet. A játék veszélyes, a Concorde szerint hazánk helyzete ugyanis különösen instabil a nagyon magas állami, vállalati és lakossági devizahitel-állomány miatt. M. S.

Hosszú hetek után újra némi derűlátásra okot adó gazdasági mutatószám látott napvilágot. A német vállalatok hangulatát jelző úgynevezett Ifo-index 83 pont lett januárban; decemberben még 82,6 pont volt az értéke, a hangulat tehát enyhén javult. Hétfő este Jean-Claude Juncker, az euróövezet pénzügy- és gazdasági minisztereit tömörítő csoport, az Eurogroup elnöke adott hangot bizakodásának, és jelentette ki: az év végén megindulhat a várva-várt élénkülés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!