Hírek

2009.01.04. 18:17

Fél Európa fél a hidegtől

Ukrajnából továbbra is a szerződéses minimum alatti nyomáson jön a gáz. Ennek ellenére a Földgázszállító Zrt. szerint megérkezik a tervezett gázmennyiség hazánkba. Tíz-tizenöt nap múlva viszont valóban gondok lehetnek Európa gázellátásában.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Ukrajna már negyedik napja nem kap földgázt Oroszországtól, így – előre bejelentett módon – naponta 21 millió köbméterrel kevesebbet enged át vezetékein fél Európának. FOTÓ: AFP
[/caption]Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz egymásra hárítja a felelősséget amiatt, hogy január elseje óta kevesebb gáz érkezik Európa több országába, így Magyarországra is. Az oroszok keresetet nyújtottak be az ukrán Naftogaz ellen, amire az ukránok ellenkeresettel válaszoltak. Ha a felek nem jutnak egyezségre, akkor az ukrán illetékes szerint tíz-tizenöt nap múlva gondok lehetnek Európa gázellátásában.

Habár Ukrajna vasárnap már negyedik napja nem kapott földgázt Oroszországtól, és a szomszédos ország – előre bejelentett módon – naponta 21 millió köbméterrel kevesebbet enged át vezetékein fél Európának, a hazai ellátás még rendben van. Igaz, csökkentett nyomással – tehát hosszabb idő alatt –, de egyelőre megérkezik Magyarországra is az orosz gáz. Az, hogy milyen a nyomás, azért fontos, mert ha nem elegendő, akkor technológiailag nem lehet működtetni a csővezetékrendszert, és fennakadások lehetnek az ellátásban. Lakatos Edina, a Földgázszállító Zrt. szóvivője közölte: a cég diszpécserei 24 órás kapcsolatban vannak az ukránokkal, és amint változást tapasztalnak, tájékoztatják a nyilvánosságot.

A Gazprom múlt csütörtökön azért zárta el a csapot, mert Ukrajna egyrészt nem volt hajlandó kifizetni felhalmozódott, több mint kétmilliárd dolláros adósságát – ezt saját állítása szerint december 31-én megtette, de a Gazprom szerint még több mint 600 millió dollár hiányzik –, továbbá nem sikerült megállapodni 2009-re az Ukrajnának szállított gáz áráról és az Ukrajnán át Európába küldött gáz tranzitdíjáról sem. Három évvel ezelőtt hasonló vita miatt állt le a gázszállítás Ukrajnába. Akkor Kijev saját ellátására megcsapolta az Európának szánt mennyiséget, ami miatt problémák léptek fel hazánkban is.

Tíz százalékkal több gáz kell

Hétfőtől sem lesz fennakadás a gázellátásban, annak ellenére, hogy kinyitnak a közintézmények, és az ünnepek után újraindul a termelés a gyárakban – állítja Kutas István, az E-On Földgáz Trade Zrt. szóvivője. A cég tapasztalatai szerint ilyenkor tíz százalékkal nő meg a fogyasztás. Ráadásul a következő másfél hétben Magyarország gázfogyasztása minden bizonnyal átlag feletti lesz, miután 5-7 fokkal hidegebb lesz a megszokottnál. Kutas azonban azt mondja: a tartalékokból tél végéig kényelmesen el tudják látni a lakossági fogyasztókat.

Vasárnapig Magyarországon kívül Lengyelország, Románia, Bulgária és Csehország számolt be arról, hogy gondok vannak a gázszállítmánnyal. A legnagyobb baj Romániában van. Ott 30-40 százalékkal kevesebb a gázmennyiség, mint amire szükség lenne. Emiatt hétfőtől egy vegyipari kombinátot is le kell állítani, és több üzemben is komoly korlátozásokat vezetnek be.

Azt, hogy Magyarországon pontosan mi a helyzet, nem lehet tudni. Az Európai Bizottság azt hozta nyilvánosságra, hogy a várt 42 millió köbméter helyett csak 32 millió köbméter gázt kapott hazánk az elmúlt két napban. Molnár Csaba energiaügyi miniszter ugyanakkor még az uniós bejelentés előtt nyilatkozott úgy, hogy csak a nyomás csökkent, a mennyiség nem, bár ez is növeli a krízis kockázatát. Hangsúlyozta azonban, hogy az ellátás biztosított. Jelenleg napi 63-64 millió köbméter gázfelhasználás mellett egy napi ötmillió köbméteres csökkentés sem lenne érezhető. A kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gázt tartalékolnak, ez a mennyiség hónapokra elegendő.

Annak ellenére, hogy a helyzet egyelőre kilátástalannak tűnik, az ukrán fél továbbra is hangoztatja, hogy az ortodox karácsonyra – január 7-re – meg szeretné kötni az új szerződést és ezzel megszűnnének a gondok. Az Európai Unió cseh elnöksége arra szólította fel Oroszországot és Ukrajnát, hogy teljes mértékben biztosítsa az EU-tagállamaiba a gázszállítást. Azt is bejelentették: hétfőn Brüsszelben tárgyalják az orosz-ukrán árvitát.

Vasárnap esti fejlemény: több gázt nyomnak az oroszok a rendszerbe hétfőtől

A Gazprom hétfőtől 8 millió köbméterrel több gázt pumpál az Ukrajnán áthaladó vezetékekbe, hogy szavatolhassa európai partnerei gázellátását. Az orosz vállalat szóvivője ismét gázlopással vádolta az ukránokat. A Naftogaz, vagyis az ukrán gázvállalat szerint valójában az oroszok csökkentették a gáz mennyiségét, amivel lehetetlenné teszik a vezeték működését az egyik fő irányba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!