Hírek

2009.01.22. 18:22

Feketén elkelt világörökség

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség az előző, 2002-től 2006-ig tartó ciklus MSZP-s és SZDSZ-es terézvárosi képviselőit. A gyanú szerint áron alul adták el a világörökség részét képező Andrássy út legértékesebb ingatlanjait.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A világörökség részét képező Andrássy úti ingatlanok valódi értékükhöz képest döbbenetesen alacsony áron cseréltek gazdát - FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]Csütörtökön is folytatódott a hűtlen kezeléssel gyanúsított szocialista és szabad demokrata képviselők kihallgatása a terézvárosi ingatlanpanama ügyében. A BRFK és a Budapesti Nyomozó Ügyészség az előző ciklus valamennyi MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati képviselőjét kikérdezi, Verók Istvánt, Budapest VI. kerületének polgármesterét pedig ma hallgatják ki az ügyben. Az MSZP országos vezetése egyelőre nem foglalkozik a Terézvárosban kialakult példátlanul kínos helyzettel. Burány Sándor, a szocialisták fővárosi elnöke viszont azzal hárította el a nyilatkozatot, hogy momentán a IX. kerületben zajló ferencvárosi időközi országgyűlési választások kampányfinisével van elfoglalva. Magyarán továbbra is tartja magát az a szocialista álláspont, miszerint amíg nincs bírósági ítélet, addig nincs tennivalója a pártnak. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a világörökség részét képező Andrássy úton a VI. kerület talán legértékesebb ingatlanjai valódi értékükhöz képest döbbenetesen alacsony áron cseréltek gazdát, és ez sokaknak fel is tűnt. A Legfőbb Ügyészség 2006. november 3-án nyomozást rendelt el terézvárosi önkormányzati képviselők ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt. Ha a vád bebizonyosodik, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Az eljárást az Andrássy út 47-es számú ház eladása miatt indították, mert gyanússá vált, hogy egy 100 millió forinttal nagyobb ajánlat ellenére az önkormányzat 150 millióért adta el a házat az Ennet Kft.-nek. Mindezt úgy, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt a magukat kerületi politikusok kijáróinak mondó emberek az Oktogon Kft. vezetőinek is vételre ajánlották a házat 150 millióért, azzal a feltétellel, hogy még 150 milliót fizessenek feketén, táskában.

Tudni kell, hogy közvagyont a hatályos törvények szerint csak pályáztatással lehetett volna értékesíteni. A bíróság által kirendelt igazságügyi ingatlanszakértő szakvéleménye pedig feltűnően nagy eltérést mutat az önkormányzat által felkért cég értékbecslésében található forgalmi értékhez képest. Az igazságügyi ingatlanszakértő több mint 1,2 milliárd forintra tartja a házat, a palotaértékesítésekkor gyakorta közreműködő Dollarland Kft. becslése pedig mindössze 693 millióra. Az ügyészség szerint a 14 képviselő bűncselekményt követett el, amikor – feltehetően kenőpénzért – megszavazták az ingatlan eladását.

Hasonló jellegű és tömeges önkormányzati gyanúsítotti idézésre 1990 óta eddig nem volt példa, így nem csoda, ha az új helyzet jogi megítélésekor alkotmányjogászok vitatják: lehet-e a képviselőtestület döntéséért egyénileg felelősségre vonni annak tagjait. Lővétei István alkotmányjogász szerint ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmény, hűtlen kezelés történt, akkor hiába testületi döntést hoztak a képviselők, megállapítható egyéni büntetőjogi felelősségük. Kolláth György viszont arról beszélt: egy testületi döntésért annak tagjait sem kollektíven, sem egyenként nem lehet felelősségre vonni. Mégpedig azért, mert a helyi önkormányzati képviselő társadalmi tevékenységben, vagyis laikusként látja el feladatát, így szavazásaiért jogi felelősség nem terhelheti.

MÖSZ: a képviselők nem értenek semmihez

„A törvény szerint az önkormányzati döntésekért a polgármester, a jegyző és a döntéseket előkészítő szakapparátus a felelős” – mondta a terézvárosi ingatlanbotrány körül kialakult vitához hozzászólva a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) az elnöke. Gémesi György szerint az önkormányzati testületek munkájában a képviselőket csak abban az esetben terheli felelősség, ha közvetlenül részt vettek a döntéseket előkészítő munkában. Egyéb esetben – tekintve, hogy nem kötelesek érteni szakmai kérdésekhez – csak az eléjük letett, előkészített anyag alapján mérlegelhetik, hogyan szavazzanak.

Vég Márton MÖSZ: a képviselők nem értenek semmihez „A törvény szerint az önkormányzati döntésekért a polgármester, a jegyző és a döntéseket előkészítő szakapparátus a felelős” – mondta a terézvárosi ingatlanbotrány körül kialakult vitához hozzászólva a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) az elnöke. Gémesi György szerint az önkormányzati testületek munkájában a képviselőket csak abban az esetben terheli felelősség, ha közvetlenül részt vettek a döntéseket előkészítő munkában. Egyéb esetben – tekintve, hogy nem kötelesek érteni szakmai kérdésekhez – csak az eléjük letett, előkészített anyag alapján mérlegelhetik, hogyan szavazzanak. A világörökség részét képező Andrássy úti ingatlanok valódi értékükhöz képest döbbenetesen alacsony áron cseréltek gazdát - FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS INGATLANPANAMA -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!