Hírek

2009.01.28. 16:28

Feketebank Amerikában: itt a fordulat a válságban?

Barack Obama elnök kormánya elszánta magát egy úgynevezett feketebank létrehozására – terjedt futótűzként a hír szerda délután a világ pénz- és tőkepiacain. Az árfolyamok világszerte hatalmasat ugrottak a tőzsdéken, a piacokon tapintani lehetett a derűlátást.

M. S.

Nem véletlenül: a feketebank ugyanis egy olyan állami pénzintézet lenne, amely felvásárolná a kereskedelmi bankoktól kétes kintlévőségeiket, mint például a bedőlés szélén álló vagy akár már bedőlt lakossági és vállalati hiteleket (a szakzsargonban ezeket feketekölcsönökként emlegetik).

Itt a szlovák csomag

Jóváhagyta szerdán a szlovák kormány a gazdaság élénkítésére szánt 332 millió eurós (nagyjából százmilliárd forintos) csomagot. Robert Fico kormányfő közölte: a cél a foglalkoztatás fenntartása és a gazdasági növekedés támogatása. Az összeget az idén kell felhasználni, és várhatóan az idei költségvetési tartalékból különítik el.

Becslések szerint nagyjából ezermilliárd dollárnyi (ez Magyarország ez évre várható gazdasági teljesítményének a hétszerese) ilyen kétes kintlévőség lehet most a bankoknál. Ez az irdatlan összeg szinte megbénítja őket, elsősorban is a hitelezésüket. A remények szerint, ha az állam átveszi ezeket a kintlévőségeket, a bankok újra lélegezni tudnak majd, megindítják a hitelezést, ami előbb-utóbb a gazdaságot is kihúzza a csávából. És, ha az amerikai gazdaság beindul, az az egész világgazdaságot magával fogja húzni.

Ugyancsak szerdai hír, hogy az amerikai gazdaság felpörgetésére összeállított, 825 milliárd dolláros csomag tovább duzzadhat. Az adócsökkentésből, valamint a költségvetési kiadások növeléséből összeálló, élénkítő program végösszege a republikánusok újabb javaslatainak köszönhetően 887 milliárd dollárra emelkedhet. A csomagról a jövő héten szavaznak az amerikai honatyák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!