Hírek

2009.01.25. 07:30

Ezerkilós kölyöksztárok az állatkertben

A budapesti állatkertben a hét közepén és az eső ellenére is többen ácsorognak Lisimba kifutója előtt. Az orrszarvúbébi még csak háromhónapos, de már 250 kilós, ezért ha jókedvűen is, de lomhán játszadozik édesanyja mellett. Szilvát és narancsot kapott reggeli után, ez a nagy öröm oka.

Fábos Erika

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Layla a napokban lesz kétéves, már több mint két tonna, de még „gyerek”. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]A két és fél mázsás „apróság” az állatkert orrszarvúcsaládjának negyedik tagja. Testvére, Layla is híres lett, mert az első olyan orrszarvú volt a világon, amely mesterséges megtermékenyítés után egészségesen született.

– Layla a napokban lesz kétéves, már több mint két tonna, de még „gyerek” – mondta Czifra Péter, a Fővárosi Állat- és Növénykert állatgondozója, aki az anyja helyett nevelte fel Laylát, és most a kis Lisimbáról is gondoskodik. – Laylát gyakorlatilag a születésétől fogva én neveltem. A patásoknál előfordul, hogy az első elléskor az anya nem fogadja el az utódot, ezért kellett segíteni. Layla, amikor formában volt, több mint negyven liter tejet ivott meg egy nap. A születésekor két hétig haza sem mentem, beköltöztem az állatkertbe és itt laktam vele.

Pedig Czifra Pétert otthon is állatkert várja. Degú, tengerimalac, pintyek, kanári és galambok tartoznak a házi gyűjteményhez. Az állatgondozó hét évvel ezelőtt önkéntesként került az állatkertbe. Fegyvernekről költözött a fővárosba szerencsét próbálni. Azt mondja: csak annak köszönheti, hogy Budapesten is maradt, hogy felvették az állatkertbe dolgozni. A várost ugyanis nem szereti, de mindig ez a munka volt az álma.

– Pedig nem könnyű: reggel fél hétkor már itt vagyok, és nincsenek ünnepek meg hétvégék sem, az állatokról mindig gondoskodni kell. Biztosan sokan el sem hiszik, de az orrszarvúk nemcsak akkor kedvesek, amikor ilyen picik és esetlenek. Felnőtt korban is és mindegyik egy igazi egyéniség. A picik anyja, Lulu például igazi nő, nagyon hisztis. Layla nagyon kedves, Lisimba egy bohóc, az apuka Easy boy pedig nyugodt és türelmes. Mindannyian teljesen elfogadnak, igénylik, hogy simogassam őket, és úgy tudnak bújni, mint egy cica. Persze, egy cicánál veszélyesebbek: például a nagyoknak csak a feje több száz kilót nyom, tehát, ha az ölembe hajtanák, eltörne a combcsontom. Egy kifejlett példány ugyanis 2500-3000 kilós. Ezért, persze, elég lassú mozgásúak, de ha látom, hogy valamitől megijednek vagy idegesek, helyből kiugrok a kerítésen. Amióta egyébként a kis kölyök megszületett, a nagyok is népszerűbbek lettek. Akik annak idején eljöttek megnézni Laylát, rendszeresen visszatérnek.

Bambi-faktor, avagy léteznek szeretem és nemszeretem állatok

Az állatkertben született kölykök közül Knut, a kis jegesmedvebocs volt eddig a legnagyobb világsztár. A berlini mackó hónapokig szerepelt a sajtóban. A budapesti állatkert „apróságai” közül eddig Bömbi, a kisoroszlán és Layla, az első mesterségesen született orrszarvúbébi volt nagy kedvenc.

– A különféle állatok népszerűségét több tényező is befolyásolja – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. – Az ezzel kapcsolatos kutatás szerint az állatkerti látogatók számára fontos szempont az állatok mérete, színe, az emberhez fűződő rokonságuk mértéke és vélt vagy valós veszélyességük. Mindezt a tudósok Bambi-faktornak nevezik.

A kevésbé népszerű állatoknál sok esetben előítéletek, téves ismeretek vezetnek ahhoz, hogy az emberek többsége nem igazán rajong értük. Ezeket az állatokat szokás – Schmidt Egon ornitológus nyomán – „nemszeretem állatoknak” nevezni.

– A különféle állatok népszerűségét több tényező is befolyásolja – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. – Az ezzel kapcsolatos kutatás szerint az állatkerti látogatók számára fontos szempont az állatok mérete, színe, az emberhez fűződő rokonságuk mértéke és vélt vagy valós veszélyességük. Mindezt a tudósok Bambi-faktornak nevezik.

A kevésbé népszerű állatoknál sok esetben előítéletek, téves ismeretek vezetnek ahhoz, hogy az emberek többsége nem igazán rajong értük. Ezeket az állatokat szokás – Schmidt Egon ornitológus nyomán – „nemszeretem állatoknak” nevezni. Layla a napokban lesz kétéves, már több mint két tonna, de még „gyerek”. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY orrszarvú -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!