Hírek

2009.01.18. 16:47

Eurómilliárdok érkeztek hazánkba

Többszáz iskola születik újjá, 23 járóbeteg intézet jön létre, ezer kilométernyi út épülhet át – néhány nagyobb beruházás, amely az Új Magyarország Fejlesztési Terv már megszületett döntései alapján indulhat el idén, uniós pénzből. Tavaly 450 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki hazánkban.

BAMA

Jól szerepelt Magyarország 2008-ban az uniós pénzügyi források kifizetésében – nyilatkozta  Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Elmondása szerint a különböző programok révén 450 milliárd forintot kaptak meg tavaly a támogatásokra pályázók.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Többszáz iskola születik újjá, 23 járóbeteg intézet jön létre, ezer kilométernyi út épülhet át
[/caption]

Az előzetes gyorsjelentés szerint 2008-ban a legnagyobb összeget, 216,3 milliárd forintot az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) programjaira fizették ki. De felgyorsult múlt évben az I. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak kifizetése is, a fejlesztésekért 117,5 milliárd forintot utaltak át a nyerteseknek. A miniszter elmondta, hogy a 2007-2013. évi ÚMFT-ben 440 pályázatot hirdettek meg tavaly december végéig, és a kiemelt projekteket is figyelembe véve 3900 milliárd forint uniós fejlesztési forrás vált már elérhetővé.

Az ÚMFT pályázatairól szólva a miniszter kiemelte, hogy már az eddigi döntések alapján is 350 iskolafelújítás valósul meg 103 milliárd forint támogatás révén, 23 új, vagy átalakított járóbeteg-intézet jön létre 20 milliárd forint forrásból. A városrehabilitációs program keretében eddig 120 projekt részesült összesen 35 milliárd forint támogatásban. A regionális operatív programokban 290 helyi közlekedésfejlesztési projektet támogatnak 113 milliárd forint értékben, amely révén 2010-re ezer kilométer útszakasz újulhat meg, jöhet létre.

A hazai fejlesztési terv Bajnai Gordon elmondása szerint nemzetközi összehasonlításban is jól teljesít: az Európai Bizottsághoz eddig a tagországok által benyújtott mintegy negyven nagyprojekt közül 16-ot Magyarország küldött ki Brüsszelbe. Ezekből egyet, a debreceni villamos projektet már jóvá is hagyta az Európai Bizottság.

Katasztrofális állapotban az EU gazdasága

Katasztrofálisnak nevezte az Európai Unió legfrissebb gazdasági adatait az unió ipari biztosa, Günter Verheugen. A politikus egy német rádiónak úgy nyilatkozott: 2008 utolsó negyedévének számai azt mutatják, hogy a gazdaság jobban visszaesett a korábban jelzettnél. Elemzők már korábban jelezték, hogy az eurót használó tagországokban nagyobb lesz a visszaesés, mint azt Brüsszelben remélték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!