Hírek

2009.01.28. 20:11

Esélylatolgatások Tasnádi Péter halála után

Szocialista körökben megindultak az esélylatolgatások Tasnádi Péter utódja ügyében. Pécs polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője súlyos betegség után kedden halt meg 53 évesen.

AS-Network

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Tasnádi Péter 2008 májusában jelentette be, hogy daganatos betegségben szenved, de eldöntötte: le fogja küzdeni, tovább dolgozik, és kitölti 2010-ig szóló mandátumát a város élén.
[/caption]A pécsi MSZP megosztott a polgármesterjelöltek kérdésében. Egy csoport a helyi pártszervezet jelenlegi legerősebb emberét, a nemrég újra városi elnökké megválasztott Tóth Bertalan polgármester-helyettest gondolja lehetséges utódnak. Egy másik csoport Szili Katalinban, az Országgyűlés elnökében gondolkodik. Már 2006-ban, Toller László balesete után is felvetődött lehetséges indítása, de ezt aztán elvetették, később maga Szili Katalin javasolta Tasnádit polgármesterjelöltnek.

Küzdött a betegség ellen

Tasnádi Péter 2008 májusában jelentette be, hogy daganatos betegségben szenved, de eldöntötte: le fogja küzdeni, tovább dolgozik, és kitölti 2010-ig szóló mandátumát a város élén.

A Pécs polgármesteri tisztét 2006 óta betöltő szocialista politikus 1956. szeptember 14-én született Baranya megye székhelyén. 1985-ben kötött házasságot, feleségével négy gyermekük született. 1998 óta volt az MSZP helyi képviselője, 2002 és 2006 között a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöki tisztségét töltötte be. 2006 óta volt Pécs polgármestere; 2007. február 12-én a Baranya megyei területi listáról került be a parlamentbe, miután Tóth Bertalan lemondott mandátumáról. Tagja volt az európai ügyek bizottságának.

Szilit információink szerint a fővárosi pártközpont egyes erői is szívesen látnák a pécsi polgármesteri székben. Részint azért, mert úgy gondolják, a mai politikai-gazdasági helyzetben egyedül neki lennének esélyei a jobboldal jelöltjeivel szemben, részint azért, mert úgy vélik, szükség lenne egy tekintélyes politikusra, aki kimentheti a korábban szocialista fellegvárnak számító megyeszékhelyet kilátástalannak tűnő helyzetéből.

A helyi választási bizottságnak a haláleset dátumától számított 30 napon belül ki kell tűzni az időközi választás időpontját – mondta érdeklődésünkre Papp Judit címzetes főjegyző. Négy hónapon belül meg kell tartani a választást. Válaszolt a főjegyző arra a kérdésünkre is, hogy mi a helyzet az országgyűlési képviselői poszttal, amit Tasnádi Péternek Tóth Bertalan engedett át. Papp Judit elmondta: listás helyről van szó, vagyis az országgyűlési képviselői mandátum sorsáról nem kell időközi választást tartani. Tasnádi helyére az MSZP választmánya jelöl új képviselőt.

A Pécs polgármesteri tisztét 2006 óta betöltő szocialista politikus 1956. szeptember 14-én született Baranya megye székhelyén. 1985-ben kötött házasságot, feleségével négy gyermekük született. 1998 óta volt az MSZP helyi képviselője, 2002 és 2006 között a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöki tisztségét töltötte be. 2006 óta volt Pécs polgármestere; 2007. február 12-én a Baranya megyei területi listáról került be a parlamentbe, miután Tóth Bertalan lemondott mandátumáról. Tagja volt az európai ügyek bizottságának. Tasnádi Péter 2008 májusában jelentette be, hogy daganatos betegségben szenved, de eldöntötte: le fogja küzdeni, tovább dolgozik, és kitölti 2010-ig szóló mandátumát a város élén. Tasnádi Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!