Hírek

2009.01.05. 13:17

Eörsi szerint csökkenteni kell a gázfüggőséget

Hosszabb távon nem lehet úgy működtetni egy országot, hogy ki van szolgáltatva az eladó vagy a tranzitország szeszélyeinek - mondta az orosz-ukrán gázvita kapcsán Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője.

BAMA

A szabad demokrata képviselő szerint a helyzet annyira súlyos, hogy az SZDSZ a magyar gázfogyasztók érdekében rövid és hosszú távú lépések megtételét látja szükségesnek.

Mint elmondta, Magyarország minden más európai országnál jobban felkészült egy esetleges gázhiányra, de a szabad demokraták arra bátorítják a kormányt, hogy bővítse a jelenlegi kapacitásokat, mert az orosz-ukrán gázvita olyan fordulatokat vehet a jövőben, hogy akár több hónapos önellátásra kell berendezkedni.

A politikus emlékeztetett: ez a harmadik alkalom, hogy gázvita bontakozott ki Oroszország és Ukrajna között, aminek nyomán Európa ellátása veszélybe került. A mostani gázvita konkrét szerződésszegéssel jár, hiszen a szerződésben foglaltnál alacsonyabb nyomással érkezik a gáz Magyarországra.

Az európai ügyek parlamenti bizottságának elnöke felhívta a figyelmet: Magyarország annyira függ az Ukrajnából érkező orosz gáztól, hogy felettébb jogos az aggodalom, mi történik majd, ha a jövőben nem csak alacsonyabb nyomású, hanem a szerződésben foglaltaknál kevesebb gáz érkezik Magyarországra.

Kijelentette: Ukrajnának meg kell értenie, hogy integrációs ambícióinak sok barátja és sok ellenzője is van az EU-n belül, de ha akadályozza az orosz gáz Európába jutását, barátai ellene fordulhatnak, ami nem lehet az érdeke.

Eörsi Mátyás szerint a mostani vita rávilágít arra, milyen veszélyekkel jár, ha Magyarország és az európai államok csak az orosz gáztól függenek, ezért elemi érdek az alternatív ellátásról gondoskodni. Megjegyezte: meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket, hogy a Nabucco-gázvezeték felépüljön.

A politikus hangsúlyozta: ez csak akkor tud megvalósulni, ha létrejön egy egységes európai uniós energiapolitika; az országok külön gyengék, míg egységesen erősek lennének. Reményei szerint ezért a válság felébreszti a tagországokat, és rádöbbennek, mennyire égetően fontos az egységes politika. A képviselő az ügyben felajánlotta a kormánynak a magyar liberálisok segítségét az európai politikai színtéren.

Kérdésre válaszolva azt mondta: az egységes európai politikának semmi köze a szankciókhoz, és ő maga sem javasolna Ukrajna elleni lépéseket.
A IX. kerületi időközi országgyűlési képviselőválasztás kapcsán - kérdésre válaszolva - azt mondta: nem vetődött fel a szabad demokraták jelöltjének, John Emesének a visszaléptetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!