Hírek

2009.01.23. 07:14

Előnytelen alkuk a piacon

Mind több a kényszereladás a hazai ingatlanpiacon: azok válnak meg – általában jócskán a piaci ár alatt – lakásuktól, házuktól, akik nem bírják fizetni a megemelkedett hiteltörlesztést.

Hampl Márta

Mind több ingatlantulajdonos nem győzi a hiteltörlesztést, és kénytelen ezért piacra dobni lakását vagy házát – értesült lapunk. Elsősorban a jenhitelesek kerültek ilyen helyzetbe (esetükben a havi törlesztőrészlet akár hetven százalékkal is nőhetett az elmúlt fél évben), ugyanakkor a svájci frank alapú kölcsönnel rendelkezők körében is egyre többen válnak meg kényszerből ingatlanuktól (ők akár 35 százalékot is bukhattak).

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Lakást keres magának a család. Nálunk azonban még a válság miatt sem csökkentek az ingatlanárak, hiszen öt éve stagnálás jellemzi a piacot - FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]

„Tömeges hitelbedőlésről egyelőre korai lenne beszélni, az ugyanakkor tény, hogy mind több lakástulajdonos kénytelen fizetésképtelenség miatt túladni ingatlanán" – erősítette meg lapunknak Murányi Ákos, a Duna House ingatlanközvetítő elemzője. A szakértő nem derűlátó, ami az előttünk álló időszakot illeti, úgy véli ugyanis, hogy a „jenesek” és a „frankosok” után az „eurósok” fognak következni, várhatóan már a következő hónapokban. És valóban, a válság kirobbanása óta a forint húsz százalékkal gyengült az euróval szemben.


A spekulánsoknak áll a piac

Ami egyesek búja, másoknak hasznot hoz: az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett azoknak, a készpénzben bővelkedő spekulánsoknak a száma, akik agresszív árletörésre használják ki a helyzetet. A hitelüket fizetni nem tudó lakástulajdonosok ugyanis minél előbb pénzhez akarnak jutni, így számukra előnytelen alkukba is belemennek. „A döntéskényszerben lévő tulajdonosok akár harminc-negyven százalékkal alacsonyabb áron is képesek eladni lakásukat, az alkalmi vételre vadászók pedig ki is használják ezt” – véli Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezetője. Az ingatlanszakértő éppen azért azt tanácsolja a szorult helyzetben lévő ügyfeleknek, hogy alkudozás helyett inkább szakértő bevonásával értékesítsék lakásukat.


Vonzó lett az albérlet is

Az egekbe szökő törlesztőrészletek ugyanakkor a korábban kényszermegoldásnak tekintett lakásbérléssel szembeni előítéleteket is jócskán átformálták. „A bizonytalan gazdasági helyzetben egyre többen választják a kivárás módszerét: ingatlanvásárlás helyett inkább albérletbe költöznek az emberek” – mondta el érdeklődésünkre Kühne Kata. A szakértő szerint a bérleti piac élénkülése mindazonáltal nem fogja feltornázni az árakat, a főbérlőknek ugyanis továbbra is az az érdekük, hogy minél rövidebb idő alatt találjanak megbízható bérlőt a lakásukba. A piaci átlagot túlszárnyaló bérleti díjak mellett ez azonban nagyon nehéz.


Nem mozdulnak az árak

Mindennek ellenére a válság nem forgatta fel fenekestül az ingatlanpiac árait. Ennek oka a lapunk által megkérdezett szakértők szerint prózai: Magyarországon immáron öt éve stagnálás jellemzi az ingatlanpiacot, így a válság már nem tudja hova letörni az árakat. Ráadásul a kereslet és a kínálat ár-értékarányosan lőtte be az ingatlanárakat az elmúlt években, és ennek köszönhetően nálunk nem alakult ki úgynevezett ingatlanár-buborék, mint például Amerikában, vagy éppen szomszédainknál, Romániában vagy Szlovákiában.

Luxusingatlan 128 euróért

Mind népszerűbb Nyugat-Európában az ingatlantombola. Magánszemélyek, akik a rossz piaci helyzet miatt nem tudják eladni házukat, tombolajegyeket bocsátanak ki és adnak el – a szerencsés nyertes pedig valód értéke töredékéért jut az ingatlanhoz. Ausztriában most egy 1,28 millió eurós (mintegy 360 millió forintos) házhoz jutott így egy mázlista mindössze 128 euróért. A tulajdonos sem járt rosszul: mind a tízezer kibocsátott jegyet megvásárolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!