Hírek

2009.01.29. 16:14

Elfogadták Obama élénkítő csomagját

Összesen 825 milliárd dollárnyi többletpénz jut az Egyesült Államok gazdaságába

M. S.

Megszavazta a washingtoni képviselőház a Barack Obama újonnan megválasztott amerikai elnök által beterjesztett, összesen 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot. A több évre szóló, soha nem látott nagyságú program lényege Obama szerint, hogy pénzt pumpálnak a gyengélkedő amerikai gazdaságba, és ezáltal felpörgetik. A csomagot 214 képviselő támogatta 188 ellenében.

„Gyorsan és határozottan kell lépnünk, hogy újra munkahelyhez juttassuk az amerikaiakat, és ez a gazdaságot talpra állító terv pontosan ezt kezdi meg, a következő években összesen több mint hárommillió munkahelyet teremt, illetve őriz meg" – írta az elnök közvetlenül a szavazás előtt ismertetett üzenetében.

A republikánusok testületileg elutasították a csomagot. Kritikájuk szerint a 275 milliárd dolláros adócsökkentés csak a csomag kisebbik hányadát teszi ki, miközben többek között utak, hidak építésére, iskolák és az egészségügy fejlesztésére ennél sokkal többet, összesen 550 milliárd dollárt tervez költeni az állam. A republikánusok fordított arányt képzeltek el.

A csomag életbe lépéséhez a szenátus jóváhagyása is szükséges, a vita hétfőn kezdődik. A várakozások szerint a felsőház még hatvanmilliárd dollárt hozzátesz majd a képviselőház által elfogadott csomaghoz.

Óriásveszteség a Fordnál

Soha nem látott méretű veszteséget hozott össze tavaly a Ford. Az amerikai autógyártó tegnap közölt adatai szerint 14,6 milliárd dolláros mínuszt halmozott fel 2008-ban; az utolsó negyedévben 5,9 milliárdot. Az elemzők és a piac ennek ellenére elégedetten fogadta a számokat, a cég árbevétele ugyanis meghaladta a várakozásokat, az utolsó negyedévben például kerek kétmilliárd dollárral. Fokozta a derűlátást a Ford vezetésének bejelentése is, miszerint 2011-ben már legalább nullszaldós lesz a társaság. A híreket pozitívan fogadták a befektetők, az autógyártó részvényei 7,3 százalékkal értékelődtek fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!